Brasschaat koopt twee inclusieve speeltoestellen

De gemeente Brasschaat heeft twee inclusieve speeltoestellen aangekocht. “Spelen is belangrijk voor alle kinderen. Met deze aankoop maken we het voor kinderen met een beperking eenvoudig om mee te spelen met andere kinderen” zegt schepen van jeugd Niels de Kort.

Brasschaat telt meer dan 30 speelplekken in de hele gemeente. In elke wijk zijn er speelplekjes te vinden. De voorbije jaren heeft de gemeente extra ingezet op de vernieuwing van speelruimte. De gemeente Brasschaat heeft twee inclusieve speeltoestellen aangekocht voor het speelterrein Hertenweide.

Het eerste toestel is zandtafel waarbij het kind met een fysieke beperking zijn rolstoel onder het dienbad kan rijden zodat er gespeeld wordt op gelijke hoogte en alle kinderen dezelfde ervaringen kunnen opdoen. Het tweede toestel is een klankwand. Dit toestel wordt op hoogte geplaatst zodat kinderen in een rolstoel het toestel op dezelfde manier kunnen bedienen als andere kinderen. Bijkomend worden alle zintuigen aangesproken zodat ook kinderen met een visuele of auditieve handicap extra ervaringen kunnen opdoen. Beide toestellen zijn erop voorzien dat kinderen in een rolstoel samen kunnen spelen met kinderen zonder rolstoel. De kostprijs van de speeltoestellen bedraagt € 15.000.

“Binnen het gemeentebestuur vinden we het belangrijk dat alle kinderen samen kunnen buitenspelen. Zowel kinderen met als zonder beperking moeten de mogelijkheid hebben om samen op een veilige en avontuurlijke manier te ontdekken en zich te ontwikkelen. De gemeente streeft ernaar om de speelterreinen zo inclusief mogelijk te maken. Binnen een inclusief speelterrein staat ‘samenspel’ centraal” zo legt schepen Niels de Kort uit.

De keuze om de nieuwe toestellen te plaatsen op speelterrein Hertenweide is niet toevallig. Het is de grootste en belangrijkste speeltuin van de gemeente. Het speelterrein Hertenweide in het gemeentepark van Brasschaat is het meest centrale speelterrein in Brasschaat. Bij de heraanleg in 2015 werden bij verschillende aspecten rekening gehouden met de toegankelijkheid van het speelterrein (zie onderstaand overzicht).

“Met deze aankoop realiseren we het sluitstuk van de renovatie van onze speelplekken. Op vier jaar tijd hebben we 12 speelterreinen grondig vernieuwd of nieuw aangelegd” zegt schepen van jeugd Niels de Kort.

Een overzicht van de aanpassingen voor een inclusief speelterrein Hertenweide

Wandelpad
Slingerend door het speelterrein werd een wandelpad aanlegd in halfverharding. Kinderen in een rolstoel kunnen op deze manier op een makkelijke manier het speelterrein betreden en verschillende ervaringen opdoen. Bijkomend is het pad in een contrasterende kleur aangelegd zodat kinderen met een visuele beperking gemakkelijker kunnen zien wanneer de ondergrond verandert.

Telefoon
Langs het wandelpad werd een telefoon opgesteld. Een speeltoestel waarbij kinderen met elkaar kunnen communiceren door een buis onder de grond. De telefoon is geplaatst op rolstoelhoogte zodat ook rolstoelgebruikers zonder hinder kunnen communiceren en spelen.

Zitbanken
Verschillende zitbanken werden naast het pad geplaatst zodat rolstoelgebruikers eenvoudig naast de banken kunnen gaan staan.

Vuilnisbakken
Vuilnisbakken werden langs het pad geplaatst zodat rolstoelgebruikers hun afval kunnen deponeren zonder hinder.

Beplanting
Binnen het ontwerp is ervoor gekozen om verschillende beplantingen aan te leggen. Enerzijds kunnen deze zorgen voor een aangename geur en een aangepast geluid. Op deze manier kunnen kinderen met een visuele beperking zich beter oriënteren en inleven. Bijkomend kunnen kinderen de verschillende texturen waarnemen wat als positief speelelement ervaren wordt.

Handvaten
Op verschillende speeltoestellen werden extra handvaten aangebracht zodat minder mobiele kinderen zich kunnen optrekken en de speeltoestellen alsnog zelfstandig kunnen betreden.

Vogelnestschommel
Kinderen met een fysieke beperking hebben het vaak moeilijk met rechtzitten. In dit speeltoestel kunnen ze gaan liggen en alsnog de schommelende beweging ervaren.

Familieschommel
Op deze schommel kunnen de kinderen met een beperking plaatsnemen. Achter hen kan een begeleider of ander kind gaan zitten om te ondersteunen. Op deze manier kan het kind met een fysieke beperking dezelfde ervaringen opdoen als een kind zonder fysieke beperking.

Afbakening zandbak
De zandbak is omboord met houten paaltjes. Kinderen met een beperking kunnen deze gebruiken als rugsteun zodat ze alsnog kunnen spelen in het zand.


Comments are closed.