Brasschaatse auteur en acteur, Alex Van Haecke, stelt zijn nieuw boek voor

NEMO DEPUIS EN HET FAILLIET VAN HET MENSENBREIN

Dit is het merkwaardige verhaal van een merkwaardig man en zijn merkwaardig bestaan. Sinds nine-eleven is hij Amerikaans staatsburger en heet hij Nemo Depuis.

Vanuit zijn eenvoudige afkomst op de boerderij van zijn familie, ergens in Vlaanderen, waar hij als kind reeds, latent hoogbegaafd zijnde, nadenkt over de essentie en de eenvoud van ons zijn, ontwikkelt hij via zijn studies en een daaraan gekoppeld intrigerend verblijf in De Verenigde Staten van Amerika een volstrekt eigenzinnige filosofie. Hij gaat daarbij terug tot wat hij Het Originele Project noemt, de natuur zoals die was vooraleer zich bij de rechtop lopende dieren een brein ontwikkelde, later het mensenbrein genoemd. En als conclusie stelt hij vast dat dat brein de laatste vijftig jaar tegen een hels tempo op zijn faillissement aan het afstevenen is.

“Het mensenbrein is verdwaald in het oerwoud van zijn eigen creaties.”

Nemo Depuis vindt de oorzaak daarvan in het feit dat de wereld lijdt aan het Peter Principle.

“Intellectuele onmacht veroorzaakt onzinnige macht.”

Door tal van omstandigheden belandt de man in de psychiatrie en vanwege zijn, nog bijzonder jong, verworven status van minister van binnenlandse zaken krijgt zijn dossier voor de buitenwereld de codenaam Valeer en wordt hij van zeer nabij begeleid door professor neurologie Gabriël Gijsbrants.

Vanuit De Inrichting, waar hij gedurende twee lange termijnen “woont”, stuurt hij zijn filosofie de openbaarheid in. En dat zint de politieke kaste absoluut niet. Ook zijn publieke band met de New Yorkse maffia-families maakt van Valeer een persona non grata in België. Vandaar dat hij van nine-eleven gebruik maakt om voorgoed “onder te duiken”.

Tijdens zijn verblijf in De Inrichting leert hij ook de kleinzoon van Gijsbrants kennen, de eveneens hoogbegaafde David. Die is door zijn grootvader, na de doodverklaring van Valeer vanwege nine-eleven, aangesteld als beheerder van het immense archief dat het fenomeen in De Inrichting heeft achtergelaten.
Wanneer Nemo Depuis vanuit zijn schuilplaats beslist een eerste deel van zijn merkwaardig levensverhaal én zijn filosofische geschriften aan zowel de pers als een uitgever aan te bieden en David dat aanbod als creatief adviseur moet bekijken, wordt die tot zijn enorme verbazing en ontsteltenis geconfronteerd met de mogelijkheid dat Valeer nog leeft en meer nog, vijftien jaar geleden op zijn eigen begrafenis aanwezig was. David stelt zich de pertinente vraag: wat moet ik daarmee?

Het boek zal na 10 maart in Brasschaat in De Standaard Boekhandel te koop zijn.


Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.