Brasschaatse scholen strijden mee in Budgetspelen

Op maandag 12 maart start de derde editie van De Week van het Geld waaraan ook twee Brasschaatse scholen zullen deelnemen. Het doel van deze themaweek is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht schenken aan het belang van financiële educatie.

De Week van het Geld is een nationaal initiatief van Wikifin.be, in samenwerking met De Tijd, Radio 2, L’Echo en Bel RTL. Wikifin.be is het programma financiële educatie van de FSMA. Tijdens die week worden allerhande activiteiten georganiseerd en gaan meer dan 70.000 leerlingen uit het lager onderwijs aan de slag met interactieve, educatieve spelen ‘budg€tPRET’ en ‘Just’in Budget’ om te leren een budget te beheren. Ook zal ‘De Inspecteur’ van Radio 2 op 13 maart een live-uitzending voorzien vanuit Antwerpen-centraal.

Scholen in Brasschaat
Op woensdag 14 maart zullen 120 klassen uit het eerste en tweede middelbaar het online tegen elkaar opnemen tijdens de interactieve internationale geldquiz. Ook twee Brasschaatse scholen zullen gebruik maken van de budgetspelen om leerlingen kennis te laten maken met budgetbeheer en gezond financieel verstand.

1 260 bezoekers voor inleefhuis
In datzelfde kader is het Brasschaatse Inleefhuis nog tot eind april bezig met financiële educatie voor laatstejaars middelbaar. Uit studies blijkt immers dat 1 op 8 jongeren tussen 18 en 25 jaar schulden heeft. Het OCMW van Brasschaat en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (Budgetinzicht Antwerpen) staken de koppen bij elkaar en vonden met het project inleefhuis een manier om jongeren te helpen inzicht te krijgen in geldzaken.

Binnen de gebouwen van het OCMW van Brasschaat wordt een heuse woning nagebouwd. Door middel van een aantal ‘themakamers’ worden de meest courante in- en uitgaven van een doorsnee gezin, een student of een alleenstaande, visueel voorgesteld en bespreekbaar gemaakt. Op een interactieve manier krijgen ze een beeld van noodzakelijke uitgaven, vaste kosten en de gevolgen van gemaakte keuzes. Het gebruik van tablets maakt de oefening heel visueel en dynamisch.

Brasschaat is initiatiefnemer en organisator uit de regio en het inleefhuis is alweer aan haar 4e editie toe. Tussen januari en mei zullen 1 260 leerlingen het inleefhuis bezoeken (18 scholen uit 7 gemeenten uit de noordrand: Kapellen, Stabroek, Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Schilde en Brasschaat )


Comments are closed.