Europa investeert 2 miljoen euro in de provincie Antwerpen

Projecten rond innovatie, eco-innovatie, duurzame mobiliteit – en milieu

De Europese Unie investeert via het fonds Interreg Noordzeeregio 2 miljoen euro in projecten waarmee ook in de provincie Antwerpen ingezet wordt op (eco) innovatie, duurzaam milieu– en natuurbeheer en duurzame mobiliteit. Gedeputeerde voor Europese samenwerking Peter Bellens vindt dat een goede zaak: “Deze investeringen vertalen zich in heel concrete initiatieven waarmee een oplossing wordt geboden aan de zorgen van alledag en de uitdagingen voor de toekomst. Ze staan dicht bij de mensen en de lokale bedrijven en komen tegemoet aan reële problemen. Wie zegt dat Europa een ver-van-mijn-bed-show is, heeft ongelijk. Europa werkt wel degelijk in ieders buurt.” Bij het realiseren van deze projecten werken partners uit Vlaanderen, Nederland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen nauw met elkaar samen.

Bedrijfsinnovatie
SPK en OMC gaan met het project Growin 4.0 vanuit Turnhout meer slagkracht geven aan de Vlaamse industrie 4.0 door internationaal te gaan samenwerken, kennis en methodes uit te wisselen om de bestaande maakindustrie nieuwe productie- technologieën en concepten aan te bieden met het oog op een productiviteitsprong.

Eco-innovatie
De universitair Campus van Leuven in Sint-Katelijne-Waver gaat meewerken aan het project BIOCAS dat biomassa- en reststromen wil opzetten in rurale gebieden via een geïntegreerde aanpak. Met SMARTGREEN gaat men verder inzetten op het verminderen van het energieverbruik bij de groenten- en plantentelers. En met het project 2IMPREZS wil de provincie Antwerpen de energiefactuur van scholen verminderen. Door internationaal samen te werken wil het project via een gedragsverandering bij leerlingen en leerkrachten, en via kleine technische ingrepen grote energiebesparingen doen en de CO²-uitstoot zelfs verminderen met 15 procent. Antwerpse partners zijn IOK, Igemo en Thomas More.

Duurzaam milieu en natuurbeheer
De Vlaamse Milieu Maatschappij (VLM) gaat maatregelen nemen om wateroverlast te beperken in klein stedelijke gebieden zoals Herentals. Zo zal VLM met het project CATCH de wateropslag langs de kleine Nete vergroten en de mogelijke problemen bij lokale bruggen oplossen.

De reductie van CO² blijft een belangrijk thema in de Europese subsidiefondsen. In het project CANAPE gaat Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide, het Regionaal Landschap Voorkempen en Natuurpunt meewerken om de expertise over veengebieden te vergroten. Dit zijn unieke ecosystemen die zowel een bron als een opslagplaats zijn voor CO².

Duurzame mobiliteit
Het project Surflogh pakt de optimalisatie van logistieke stromen in steden aan. De stad Mechelen wil hierin een voortrekkersrol spelen om de laatste kilometer zo duurzaam en zo efficiënt mogelijk te laten afleggen. Gezien deze stromen een impact hebben op de lokale winkelier, zal het provinciaal platform detailhandel dit project van zeer nabij opvolgen.

Interreg Noordzee Regio
De algemene doelstelling van het Interreg Noordzeeregio-programma is om de krachten te bundelen om samen de weg te wijzen naar sterkere, duurzame economieën en maatschappijen rond de Noordzee. Meer bepaald in de betrokken gebieden: Vlaanderen, Nederland, Engeland, Duitsland, Zweden, Denemarken en Noorwegen. Dit programma heeft een totaalbudget van 167 miljoen euro om projecten te ondersteunen in de periode 2014-2020.

Comments are closed.