Laatste les Privacy van Minister Philippe De Backer

Minister voor Digitale Agenda en Privacy Philippe De Backer heeft in zijn oude middelbare school, het Sint-Michielscollege in Brasschaat, afscheid genomen van zijn Privacyscholentournee. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor de gevaren van het online pesten.

Van Zoutleeuw tot Luik tot Roeselare tot Brussel tot Antwerpen tot Mol tot Meulebeke tot Brasschaat. De Backer trok als bevoegd minister twee jaar langs middelbare scholen om jongeren tussen 12 en 18 jaar bewust te maken van belang van hun online privacy. In totaal gaf hij privacyles aan meer dan 2.000 leerlingen. Hij gaf hen ook tips over hoe ze hun online-privacy beter kunnen beschermen.

De Backer: “Social media en internet zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van jongeren. Ze staan op met Snapchat, lunchen met Instagram, maken hun huiswerk met Google, checken ondertussen Twitter en gaan slapen met Facebook. Ze zijn digital natives, maar dat maakt ze des te kwetsbaarder als ze er geen rekening mee houden dat hun digitale leven ook tegen hen gebruikt kan worden. Het was mijn taak als bevoegd minister om jongeren bewust te maken van het belang van hun privacy.”

De Backer waarschuwde, in het kader van de Week tegen het Pesten, vooral voor de gevaren van online pesten.

Philippe De Backer: “Door de komst van sociale media stopt pesten niet meer aan de schoolpoort, maar gaat het pesten soms 24 uur door. We mogen de impact daarvan niet onderschatten. Wanneer een ongewenst filmpje van jou circuleert, kan je een klacht indienen bij de politie en bij de Gegevensbeschermingsautoriteit, die de zaak zal onderzoeken. Diegene die het filmpje online plaatst, riskeert een boete voor het niet respecteren van de privacy van het slachtoffer.”

De Backer kijkt tevreden terug op zijn Privacyscholentournee en geeft de fakkel nu door aan alle leerkrachten.

De Backer: “Sommige scholen en leerkrachten geven al les over privacy, maar dit gebeurt nog niet in elke school. Daarom heb ik er altijd voor gepleit om bewustwording over privacy mee op te nemen in de eindtermen. Ik ben dan ook enorm tevreden dat de Vlaamse regering dit ook opgenomen heeft, zodat jongeren zich bewust worden van hun online privacy. Jong geleerd is oud gedaan.”

De minister verleende ook zijn samenwerking aan het lessenpakket dat in stand kwam dankzij een samenwerking tussen Mediawijs, de Gegevenbeschermingsautoriteit en het Kenniscentrum. Meer info via www.ikbeslis.be


Comments are closed.