Maximumfactuur secundair onderwijs werkt

Na 1 jaar: minder onbetaalde facturen zorgen voor meer mensen voor de klas

Na 1 schooljaar kan het Provinciaal onderwijs Antwerpen mooie resultaten op tafel leggen van de maximumfactuur in haar secundaire scholen. Het aantal onbetaalde facturen daalde opvallend. Dat zorgde voor minder administratie zodat er meer mensen voor de klas konden ingezet worden in plaats van achter een bureau. De provincie Antwerpen voerde als eerste in Vlaanderen de maximumfactuur in voor al haar scholen én alle graden.

Sinds dit schooljaar weten ouders exact wat een opleiding in het provinciaal onderwijs in Antwerpen kost. Alle scholen (PIVA, PTS Boom, PTS Mechelen, PITO Stabroek en Provinciaal Instituut Sint-Godelieve) hebben immers een maximumfactuur. Uniek in Vlaanderen.

Minder administratie, meer onderwijs
Na 1 schooljaar zijn de eerste resultaten er. Daaruit blijkt dat een maximumfactuur in het secundair onderwijs wel degelijk haalbaar is. Zonder in te boeten op kwaliteit en aanbod. Het systeem betaalt zichzelf zo goed als terug door een besparing van bijna 180.000 euro.

Inga Verhaert, gedeputeerde voor onderwijs: “De maximumfactuur vermindert de druk op scholen én ouders. De scholen sturen nog maar 2 facturen per jaar. Dat betekent minder administratie én maakt het overzichtelijker voor de ouders. Door een vast bedrag te vragen hebben we dit schooljaar dan ook de helft minder aanmaningen voor onbetaalde facturen moeten sturen.”

De maximumfactuur heeft er zo voor gezorgd dat er meer mensen zich weer met echte onderwijstaken kunnen bezighouden in plaats van met papierwerk. Winst voor het onderwijs dus.

Maximumfactuur: vast bedrag per opleiding
“De maximumfactuur van 250 euro voor de 1e graad was er al langer.” licht gedeputeerde Verhaert verder toe. “Nu zijn we nog een stap verder gegaan. In de 2de en 3de graad hanteren we voortaan een vast bedrag per opleiding en graad. Door bewust met de kosten om te gaan houden we die bedragen zo laag mogelijk. Kosten in het secundair onderwijs kunnen immers al snel oplopen. De hoogste schoolkosten betaal je doorgaans in het technisch onderwijs. Laat dat nu net het type opleiding zijn waar de arbeidsmarkt veel mensen in wil zien afstuderen. Dus de kostprijs mag zeker geen drempel zijn om voor zo’n richting te kiezen.”

Meer info: https://www.provincieantwerpen.be/onderwijs-en-vorming/onderwijs.html


Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.