Racetalent Luca Leistra beste Belg en derde in het Europees kampioenschap Rotax Max

Als hij over karting praat, dan houdt hij er ook niet meer over op. Luca Leistra (12) is er helemaal vol van. Het racen is zijn grootste passie en hij hoopt uiteindelijk ooit in de Formule 1 te rijden. Het toptalent uit België (Brasschaat) eindigde afgelopen weekend in Cadtelletto di Branduzzi in Italië als derde in het Europees Kampioenschap voor Rotax Max. Leistra was daarmee ook de beste Belg. Op het podium vloeide de champagne rijkelijk en ook daar speelde hij de hoofdrol. Luca spoot zijn concurrenten kleddernat.

De kartbaan in Italië lag hem wel. De warme omstandigheden zorgden voor veel grip op de baan. “Dat licht mij wel. Ik heb er een keer getraind en nu twee dagen voorafgaand aan de kwalificatie. Het is een leuke baan, heel technisch met veel rechtse bochten en een chicane. Wel zijn er in de eerste bocht veel hobbels door het rubber van de banden wat achterblijft en plakt op de baan.”

Kwalificaties
“Iedereen ging achter mij aan. Ik reed vierde, maar de rijder achter mij profiteerde van mijn slipstream en werd tweede. Dat was niet slim van mij.” Maar dat was ook direct het enige schoonheidsfoutje. Luca reed ijzersterk in de heats en de finales. “In de heats moest ik drie keer als vierde starten. Dat was daar geen gunstige startpositie omdat je aan de buitenkant staat. In de eerste heat viel ik na de start wat terug, maar kwam weer naar voren en eindigde als vierde. In de heat erna viel ik zelfs terug naar plek tien. In zeven rondjes lukte het me toch om nog naar de vijfde plek te rijden, inhalen kost nu eenmaal tijd. In de derde heat pakte ik het anders aan. Ik ging buitenom mee en kwam als vierde door. De drie voor mij gingen op een gegeven moment allen naar de binnenkant en ik ging buitenom”, verklaarde Leistra. Vervolgens was hij nog niet tevreden met zijn positie en pakte Luca met een prachtige actie de derde plek.”

Finale
Op nieuwe banden ging Luca de strijd in de finale aan. Zijn doel was de derde plaats in de eindstand van het EK te veroveren. “Ik had een goede start, lag tweede en moest vooral gaan verdedigen. Tijmen van der Helm kon toen weglopen bij mij. Na vijf ronden werd ik toch nog ingehaald en werd ik derde en mocht naar het podium toe. Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden, zeker ook omdat ik de beste Belg was in het kampioenschap.” Leistra kijkt met trots terug op het weekend. “Dat ik derde werd in het Europees kampioenschap is mooi, ik had het niet verwacht, zeker omdat ik de jongste was. Op het podium heb ik Tijmen helemaal nat gespoten met champagne, zelf had ik geen druppel.”
De komende tijd staat er nog meer op het programma voor Luca. De laatste race in de Belgian Max Challenge en die van het NK Chrono. “Bij het BMC ben ik eigenlijk al kampioen, of er moet nog iets heel geks gebeuren. Ik wil dan ook zeker mijn teambaas Birger Bouvin, mijn mechanieker Christophe Raymakers, mijn vader en alle sponsoren bedanken.”


Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.