Bevelsoverdracht Bataljon Artillerie Brasschaat

Het Brasschaatse Bataljon Artillerie nam afscheid van korpscommandant Quentin Van Kerckhoven en verwelkomde Patrick Mestdagh als opvolger van Quentin. De bevelsoverdracht vond plaats in besloten kring. Tijdens de plechtigheid vond ook een kleine viering van het 200-jarig bestaan van het Bataljon plaats.

Quentin Van Kerckhoven was gedurende 28 maanden bevelhebber in Brasschaat. Hij gaat nu voor zes maanden naar de Verenigde Staten. Daarna gaat hij lesgeven aan de Koninklijke Militaire School. De bijna 48-jarige kolonel is op vele plaatsen in de wereld actief geweest. Zo kwam hij in 1995 in Duitsland terecht. Later genoot hij een opleiding in het Amerikaanse Oklahoma. In 2001 zat Quentin in Kosovo. Twee jaar later diende hij de luchthaven van Kabul in Afghanistan te beveiligen. In 2014 wordt Quentin uitgezonden naar Burundi.

Brasschaats schepen voor militaire relaties, Adinda Van Gerven, dankte Quentin Van Kerckhoven voor de nauwe samenwerking die hij onderhield met de gemeente.
Zijn opvolger, Patrick Mestdagh is 46 jaar oud. Hij werd geboren in Brugge. Ook hij kwam in Duitsland terecht. Later voerde hij een opdracht uit in Koeweit waar hij verbindingsofficier was. Mestdagh zat ook een tijd in het Franse Rijsel.

Het Bataljon Artillerie had graag in mei grootse festiviteiten gehouden naar aanleiding van het 200-jarig bestaan. Maar corona stak daar een stokje voor. Toch houdt men nog een en ander in petto voor volgend jaar.

Onder het bevel van Quentin Van Kerckhoven werd heel wat aandacht geschonken aan het historisch erfgoed op het domein. Zo werd de Hollandse Poort net voorbij de ingang helemaal gerestaureerd. Aan die poort begint een historische wandeling die langs verschillende aandachtspunten leidt. Zo leert de bezoeker meer over de grote ijskelder die er ligt. Het ijs in die kelder werd gebruikt voor de behandeling van breuken bij mensen en paarden. Bij elke bezienswaardigheid hangt een infobord met een QR-code.
De historische wandeling langsheen het erfgoed zal zodra de coronamaatregelen het toelaten worden georganiseerd door vrijwilligers.


Comments are closed.