August De Rijdt 100 jaar

In de Mariaburgse straat Boskapellei hingen op 29 juni de vlaggen en die hadden voor een keer niets te maken met de Rode Duivels, wel met de 100ste verjaardag van August De Rijdt. De Gust, zoals hij steevast wordt genoemd, heeft gedurende 42 jaar in de drukkerij van Gazet van Antwerpen gewerkt. In totaal zat hij 48 jaar in het vak.

“Ik heb nog letters gezet zoals het in de tijd van Plantin gebeurde. Aan het einde van mijn carrière was de computer er al.

Gust werd geboren in Antwerpen, aan het Falconplein. “Mijn vader was wisselagent. Op een bepaald ogenblik – ik was toen acht jaar – verhuisde ons gezin naar Mariaburg en daar ben ik blijven plakken. Ik heb lang met de fiets naar de Antwerpse Nationalestraat en Linkeroever gereden. Pas op mijn 48ste begon ik met autorijden”, blikt Gust terug.

Vrienden en familie hadden voor Gusts 100ste verjaardag een “Gazet van de Gust” in elkaar gestoken, in twee delen zelfs. Want over deze man valt wel wat te vertellen.

Van zoon Pat vernamen we dat Gust bijzonder actief was in het parochieleven. “Hij was lector tijdens de erediensten. Ook in de Kerkfabriek was hij zeer actief. In feite is mijn vader een zeer sociaal man. Hij speelde ook graag voetbal. Het heeft een zeer rijk gevuld leven”, zegt de zoon.

Gust was de oudste van tien kinderen. Alleen hij en de jongste zijn nog in leven. Zelf heeft hij zeven kinderen, waarvan er een is overleden. In 2009 werd Gust weduwnaar en in 2011 brak hij een voet bij een val. Sindsdien slaapt hij in een ziekenhuisbed op de gelijkvloerse verdieping. Maar alleen is hij nooit. Er is altijd familie in de buurt.

“Ik lees nog elke dag de Gazet van Antwerpen, maar ik moet wel zeggen dat ik vandaag een vergrootglas nodig heb. Ik maak iedere dag een wandelingetje met de rollator, rustig aan. Het doet me plezier dat de schepen van Jeugd hier voor mijn 100ste verjaardag is”, zo voegt de eeuweling er nog aan toe.


Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.