Bezoek aan Fort- en Bunkermuseum op 11 november met Wijkwerking Mariaburg

Wapenstilstand 11 november. Iedereen is die dag welkom in het Fort- en Bunkermuseum van Michel Embrechts. Weinigen weten dat onder zijn huis aan de Schriek 202 een bunker mét privémuseum is ingericht. “Noem het gerust een uit de hand gelopen hobby,” zegt Michel, die als gepensioneerde dakwerker-loodgieter de interesse voor oorlogsbunkers en -forten ingegeven kreeg door zijn vader en grootvader. Nu op tv de reeks ‘Kinderen van het verzet’ ieders aandacht opeist, leeft Michel intens mee: ”Beiden waren krijgsgevangene én verzetslid. Als kind was ik weg van hun verhalen, en stond vol bewondering voor de koperen obussen uit de Eerste Wereldoorlog die ze in huis hadden. Die werden door de soldaten in de loopgraven gegraveerd. Toen ik ze later kreeg, was dat de start van mijn verzameling. De daaropvolgende jaren kwamen er steeds meer voorwerpen bij, die ik een plaatsje gaf in de kelder, die nu is omgevormd tot bunker. Om de sfeer compleet te maken heb ik er, tussen twee muren, schietgaten gebouwd en zelfs treinsporen aangelegd. Ik wil de militaire geschiedenis bewaren. Al is het maar om het nageslacht op de waanzin en de gruwel van een oorlog te wijzen.”

Vorig jaar nodigde Wijkwerking Mariaburg belangstellenden uit om een bezoek te brengen aan dit unieke museum. Het werd een onvergetelijke ervaring. Michel en zijn echtgenote hebben tijdens hun vakanties duizenden forten en bunkers bezocht. Goed voor zo’n 150.000 foto’s, netjes geklasseerd in mappen. Vooral in Frankrijk, Duitsland en Polen zijn nog heel wat militaire bouwwerken. Michel heeft geen opvolgers voor zijn museum maar toch bouwt hij rustig verder aan de collectie. “Ik heb twee zonen van 38 en 40 maar zij hebben totaal geen interesse in mijn verzameling. Ik hoop dat iemand van mijn kleinkinderen dat wel heeft. De kans is groot want ze verblijven ze graag in de kelder tussen de voorwerpen.”

Ook nu kan op 11 november vanaf 14 uur vanuit het Wijkcentrum Mariaburg, Van de Weyngaertplein 38 te Sint-Mariaburg/Ekeren deelgenomen worden aan een wandeling naar het museum van Michel Embrechts. Vertrek om 14 uur via het monument van de gesneuvelden voor de kerk wandelen naar het viaduct over de spoorweg. Deelname gratis.


Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.