Bijna 8 op de 10 medewerkers van AZ Klina ingeënt tegen griep

Griepvaccinatiecampagne samen met IDEWE werpt vruchten af
De griep staat voor de deur. Velen namen hun voorzorgen en lieten deze winter een griepprik zetten. Opmerkelijk, uit eerder onderzoek blijkt dat nog niet de helft van het gezondheidspersoneel zich zelf laat vaccineren. Nochtans beschermen ze zo zichzelf én hun kwetsbare patiënten tegen griep. IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, pleit daarom voor meer vaccinatiecampagnes bij het gezondheidspersoneel. Deze werpen hun vruchten af: na een geslaagde vaccinatiecampagne liet bijna 80% van de medewerkers van het Brasschaatse AZ Klna zich inenten tegen griep.

Hoewel de Hoge Gezondheidsraad het gezondheidspersoneel aanbeveelt om zich een griepprik te laten zetten, doen velen dit niet. “Het aantal medewerkers dot zich laat inenten verschilt sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis, maar uit onderzoek van IDEWE en het Leuven University Vaccinology Center (LUVAC) blijken dat er gemiddeld zo’n 40%. Er bestaan nog teveel vooroordelen over griepvaccinatie en velen schatten het risico op besmetting en het doorgeven van griep te laag in,” aldus Lode Godderis, directeur van de dienst ‘Kennis, Informatie & Research’ van IDEWE.

De gevolgen van griep zijn nochtans niet min. Zo kunnen bestaande ziektes zoals diabetes verergeren en kan de ziekte ernstige complicaties zoals een longontsteking veroorzaken. Patiënten hebben vaak minder weerstand, waardoor de kans op besmetting en de risico’s van griep nog groter zijn.

Naar een vaccinatiegraad van 80%
De Vlaamse gemeenschap wil tegen 2020 de vaccinatiegraad van het gezondheidspersoneel opkrikken tot 80%. Samen met het LUVAC werkte IDEWE daarom een praktische handleiding uit voor de organisatie van griepvaccinatiecampagnes in Vlaamse ziekenhuizen. Met resultaat! Onder andere in AZ Klina in Brasschaat zorgde een vaccinatiecampagne voor een grote bereidheid bij het personeel om zich te laten vaccineren. Bijna 80% van de medewerkers kreeg een griepprik!

Stefanie Blancke, voorzitter van de werkgroep griepvaccinatie van AZ Klina: “in 2017 liet 45% van onze medewerkers zich vaccineren tegen de griep. Dat kon een pak beter en daarom hebben we eind vorig jaar actief gecommuniceerd en de collega’s persoonlijk aangesproken om hun griepprik gratis te komen halen. Zo beschermen onze mensen niet alleen zichzelf, maar ook hun naaste familie én hun patiënten. Getuigenissen van collega’s, feit of fictie weetjes, een bedankje achteraf… het maakte allemaal deel uit van onze campagne die we samen met IDEWE uitrolden. We zijn blij met het resultaat, want bijna 80% van onze medewerkers – van het onderhoudspersoneel tot de artsen – liet zich ook effectief vaccineren.”


Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.