Bloemencorso Loenhout gaat door. Maar wel in aangepaste vorm!

De voorbije weken zijn al heel wat coronamaatregelen versoepeld door de Nationale Veiligheidsraad. Ondanks dat massa-evenementen verboden blijven tot eind augustus, is de organisatie van de Bloemencorso Loenhout hoopvol dat hun evenement op zondag 13 september op een veilige manier door kan gaan. Het zal dan één van de eerste evenementen zijn na een zo goed als verloren coronazomer.
“juist in deze coronatijd zal ons corso voor nog meer verbondenheid zorgen.”

Corso in aangepaste vorm
“De voorbije weken is er veel overleg geweest met gemeente, politie, bestuur, buurtschappen en andere bloemencorso’s.”, zegt voorzitter Herman Verschraegen. De wil is er bij iedereen om ook in coronatijd een prachtige én veilige corso te organiseren.” Maar deze coronaeditie zal anders zijn. “De coronacijfers blijven momenteel onder controle, maar we zijn uiteraard afhankelijk van de beslissingen van de

Veiligheidsraad. Zolang het licht op groen blijft staan, gaan wij door met onze voorbereidingen.”

In overleg met de deelnemende buurtschappen, wagenontwerpers en -bouwers is wel besloten om dit jaar géén praalwagens te bouwen in de grootste categorie. “De wagens zullen dit jaar minder groot zijn zodat we op een veilige en verantwoorde wijze onze wagens kunnen bouwen én de kosten minimaliseren mocht de Veiligheidsraad onverhoopt beslissen om ons evenement te annuleren.”, zegt Herman Verschraegen.

Er wordt gereden zonder jurering. “De corso zal voornamelijk uitrijden voor de Loenhoutenaren zelf en niet voor de wedstrijd. Publiek is uiteraard welkom en doordat ons evenement in de open lucht plaats vindt, is het besmettingsgevaar nihil zolang iedereen de social distancing respecteert.”, vervolgt Verschraegen.

Bouw thuis je eigen bloemenwagen
Het organiseren van de grootste bloemencorso van België vraagt vele maanden voorbereiding. Ondanks dat er nu pas een definitieve beslissing is genomen over het (onder voorbehoud) doorgaan van de corso, is het nog niet te laat. “Onze wagenbouwers zijn het gewoon om tijdens de zomermaanden hun wagens te bouwen. Nu veel volk kiest voor een staycation, gaan er genoeg helpende handen zijn voor het bouwen van de praalwagens.”, zegt corso woordvoerder Dennis van der Meer. “Onze voornaamste reden om de corso te laten doorgaan, is dat we onze jeugd deze zomer iets te doen willen geven. Daarnaast is een bloemencorso een zeer sociale happening waarbij het ganse dorp betrokken is. Juist die solidariteit willen we behouden.

Daarom mag iedereen die zin en ambitie heeft meerijden in onze stoet dit jaar. Mensen kunnen thuis in hun eigen garage zelf een wagen(tje) bouwen. Uiteraard zullen de 12 buurtschappen ook diverse wagens bouwen, maar we hopen echt op kleurrijke stoet met een overvloed aan zelfgebouwde jeugd- en kinderwagens.”

Duidelijke afspraken
“De gezondheid van ieder individu is het allerbelangrijkste. Dat beseffen ze maar al te goed bij de organisatie”, zegt burgemeester Dieter Wouters. “Er zijn constructieve gesprekken geweest tussen de gemeente, onze veiligheidscel en de organisatie van de corso. We hebben duidelijke afspraken gemaakt en mocht de situatie in ons land veranderen, dan zal ik niet aarzelen om de corso alsnog te annuleren. Alle betrokken partijen zijn hiervan op de hoogte. Maar voorlopig hoop ik echt dat we deze zomer uit kunnen kijken naar het uitrijden van de corso in onze gemeente.”

De organisatoren laten weten alle maatregelen te respecteren en eventueel aan te passen als tegen begin september andere normen gelden. Bij eventuele stijging van de Covid-19 curve en het invoeren van strengere maatregelen is het alsnog mogelijk dat de corso afgelast wordt. De organisatie staat dus voor een enorme uitdaging om in de gegeven omstandigheden de corso financieel, organisatorisch en veilig voor te bereiden.


Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.