Brasschaat organiseert 5 jaar na elkaar een BK wielrennen

In 2026 is het precies 100 jaar geleden dat het eerste Belgisch Kampioenschap wielrennen voor profs als ééndagswedstrijd werd gereden. Voor het gemeentebestuur de reden om dat zelfde kampioenschap in 2026 weer naar Brasschaat te halen.

In 2026 is Brasschaat gastgemeente voor het nationaal kampioenschap elite-renners, maar de organisatie begint er deze zomer al aan met het nationaal kampioenschap nieuwelingen, om dan de volgende jaren steeds een stapje hoger te gaan tot we bij de elite uitkomen in 2026. Elke zomer is er dus een nationale trui te verdienen in de parkgemeente. Op zondag 31 juli beginnen de nieuwelingen jongens en meisjes als eerste aan het zesluik. Om 10.30 uur starten de meisjes voor hun koers van 4 ronden of 53,5 km. De eerstejaars nieuwelingen jongens beginnen er aan om 13.30 uur en rijden 5 rondes, goed voor 67 km. De 2e jaars starten om 16.15 uur voor een race van 6 rondes over 80,5 km. Start en aankomst is op de Hemelakkers ter hoogte van de Driehoeksweide in de richting van Maria-ter-Heide.

N8 van Braschaat
De traditionele afsluiter van de het Brasschaatse kermisweekend, de koers, vindt plaats op dinsdag 6 september. De hedendaagse versie van de Brasschaatse 8 wordt betwist door 20 elite-renners die het tegen elkaar opnemen in een tijdrit, een puntenkoers en een criterium. De renner die de meeste punten verzameld tijdens de 3 disciplines, wint de N8 van Brasschaat. De wedstrijden worden gereden op de “klassieke” omloop van de laatste jaren met start/finish op de Hemelakker aan de Driehoeksweide, Miksebaan, Door Verstraetelei, Bredabaan en weer naar de Hemelakkers. Er wordt een publieksdorp voorzien op de Driehoeksweide en een VIP-dorp op de achterliggende weide voor de Hemelhoeve.

De toegang tot de Driehoeksweide en omloop is gratis.


 

Comments are closed.