Brasschaat voor de 8e keer organisator BK profs!

Blijkbaar heeft de gemeente Brasschaat een wat aparte band met het cijfer 8. Het was op 8 september 1921 dat de eerste Acht van Brasschaat gereden werd. Die naam kwam er vanwege de achtvormige omloop. Als het BK voor profs in 2026 in Brasschaat gereden wordt, zal het de achtste keer zijn dat de parkgemeente als organisator fungeert. Normaal wordt het BK voor profs de laatste zondag van juni gereden. Dat zal in 2026 op 28 juni zijn.

Militair arts Joseph Roosssens, die drie jaar later burgemeester zou worden, en gemeentesecretaris Louis De Winter wilden in 1921 wat leven in de brouwerij brengen in het verenigingsleven van Brasschaat. Met ondermeer de Schaal Seis in Merksem en de Scheldeprijs in Schoten hadden ze opgemerkt dat de wielersport tot de verbeelding van de mensen sprak en dus meenden ze dat een wielerkoers organiseren misschien wel de gedroomde hefboom kon zijn om iets op gang te brengen. De toenmalige burgervader was niet meteen enthousiast te krijgen voor het initiatief, laat staan dat hij geldelijke steun wou verlenen. Industrieel en gemeenteraadslid Willy Friling wilde wel graag zijn portefeuille opentrekken. En dus werd op 8 september 1921 de eerste Grote Prijs van Brasschaat gereden, later omgedoopt tot de Acht van Brasschaat vanwege de vorm van het parcours.

Het was meteen een schot in de roos. Met Alfred Martougin aan het roer van het Brasschaatse wielercomité zou de wedstrijd pas echt hoge toppen scheren. De van het Henegouwse Gilly afkomstige landmeter-chocolatier, die zich na zijn huwelijk in de parkgemeente vestigde, werd in 1922 algemeen voorzitter van de Belgische Wielerbond en dat zou Brasschaat geen windeieren leggen.

Van 1923 tot en met 1925 bestond het BK uit een reeks van wedstrijden. De renner die na afloop van die wedstrijden het hoogste puntentotaal behaalde, mocht de driekleur omgorden. De Acht van Brasschaat bevond zich daarbij in illuster gezelschap. Onder meer Parijs-Brussel, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Scheldeprijs maar bizar genoeg ook Parijs-Tours en Parijs-æRoubaix behoorden tot die wedstrijdenreeks. Met zijn moreel gezag als algemeen voorzitter zorgde Martougin er slim voor dat Brasschaat als laatste manche aan bod kwam waardoor hij de trui kon uitreiken in eigen gemeente. Promotioneel goed doordacht en politiek handig verpakt, concludeerde men later.

Maar het werd nog beter. Toen in 1926 het BK weer teruggeschroefd werd tot een eendagswedstrijd was het opnieuw Martougin die het klaarspeelde om de nationale titelstrijd naar zijn eigen gemeente te lokken. Daarbij kon hij rekenen op de niet te onderschatten steun van Karel Van Wijnendaele, dé Vlaamse wielerjournalist bij uitstek in een periode waarin kranten nog verslonden werden. Vijf jaar na mekaar zou het BK in Brasschaat plaatsvinden (van 1926 tot en met 1930) met nog een uitloper in de dertiger jaren (1933 en 1936).

Als in 2026 het BK voor profs in de gemeente van burgemeester Jan Jambon gereden wordt, zal het dus de achtste keer zijn dat Brasschaat gastheer speelt voor de strijd om de Belgische titel.

(Bron: De tricolore trui – 125 jaar Belgische kampioenschappen
van Harm Laitem en Jozef Hamels)

 

Op de organisatie van een BK hoeft Brasschaat echter zolang niet te wachten.
Tussen 2022 en 2026 zal Brasschaat immers ook instaan voor de organisatie van het BK:

2022 nieuwelingen
2023 juniores
2024 beloften en elite zonder contract
2025 het tijdrijden bij de profs
2026 BK op de weg voor profs.

En dat zowel voor jongens en meisjes, mannen en vrouwen!

Comments are closed.