Brasschaatse Elena Bonali wint het WK tiramisu

Wisten jullie dat Brasschaat er een wereldkampioen bij heeft? Wel, de 52-jarige Elena Bonali won enkele weken geleden in het Italiaanse Treviso het WK Tiramisu. Ze mocht ten huize Jan Jambon haar winnende creatie voorstellen.

Elena werkt als zweminstructeur in Sportoase. Eén van haar grote passies is de Italiaanse keuken en dan meer bepaald het dessert tiramisu. Elena werd geboren in Milaan en kwam 20 jaar geleden naar Brasschaat. In 2019 nam ze als eens deel aan het WK Tiramisu. Ze geraakte toen door de voorrondes die in Brussel werden gehouden. Maar in de finale moest ze de duimen leggen. Niet getreurd, dacht ze. “De tweede keer was het wel prijs. Door de lockdownperiodes had ik de kans om voluit te oefenen. Het was wel een zenuwslag in die finale. De camera’s staan voortdurend op je gericht en alles werd zeer nauwgezet getimed. Ik heb met mijn keuze voor de creatie een groot risico genomen. Ik heb een recept uitgewerkt met meloen en ham, zeer speciaal. De jury vond het eerst nogal vreemd, maar na het proeven waren ze unaniem. Ik wist vooraf dat het alles of niets zou worden met deze gewaagde samenstelling. Maar de jury vond het evenwicht tussen de smaken top. De concurrentie kwam van over heel de wereld, maar er waren toch wel wat Italianen bij”, vertelt Elena.

De Brasschaatse was uiteraard in de wolken met haar wereldtitel. “Ik heb veel mensen leren kennen en veel kunnen netwerken. Ik heb ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om veel met de ogen en de oren te leren. Aan het commercialiseren van mijn tiramisu denk ik nog niet, misschien komt dat er ooit wel eens van. Op dit ogenblik is het voor mij een hobby. Wij eten thuis elke dag Italiaans. Zoals bij zovelen is de Italiaanse keuken er bij mij door de mama met de paplepel ingegoten”, zegt Elena.

De locatie voor de finale is natuurlijk niet toevallig gekozen. Treviso is de geboorteplaats van de tiramisu. De bedenker van het Italiaanse toetje, Ado Campeol, overleed vorige week op 93-jarige leeftijd. Hij creëerde de lekkernij in de jaren 70.


Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.