Casa Callenta wilt isolement van mensen tijdens en na kanker doorbreken

Op 26 september ll, opende Casa Callenta officieel haar deuren met een feestelijke receptie. Meter van het project, Chrtistel Van Dyck vertelde de aanwezigen uit haar eigen ervaring. Dr. Ann-Marie Morel, richtte reeds in 2011 het psychosociaal oncologisch welzijnscentrum A touch of Rose op in Bornem. Ook zij onderhield de talrijk aanwezige belangstellenden uit persoonlijke en professionele ervaring. Naast veel goede raad had ze voor het nieuwe project een steuntje in de rug en enkele relevante boeken meegebracht.

Uit onderzoek blijkt dat vele mensen met kanker en hun naasten zich tijdens en na het ziekteproces verloren en in een cocon voelen. De wereld draait plots te snel, zowel fysiek als mentaal is het moeilijker om mee te gaan met de omgeving. Casa Callenta, Catalaans voor “warm huis”, wil dit isolement doorbreken in samenwerking met Kom Op Tegen Kanker. Het initiatief wil uitgroeien tot een open ontmoetingsruimte voor mensen met kanker én voor hun naasten en mantelzorgers.

Het idee van Casa Callenta is gegroeid vanuit een denkdag samen met mensen met kanker, hun naasten en mantelzorgers, huisartsen, thuisverpleging en therapeuten van verschillende oncologische diensten van ziekenhuizen uit de omgeving. Zij gaven allen aan dat er grote nood is aan ontmoeting met gelijkgestemden ver weg van een ziekenhuisomgeving. Die rustige en fijne omgeving vonden de initiatiefnemers bij vakantiehuis Bielebale en Casa Ametza, gelegen in een groene oase van rust in het park van Brasschaat, vlak naast het sportcomplex van Sportoase.

Wij zijn zeer enthousiast dit initiatief ten volle te steunen. Tijdens de week stellen we graag de polyvalente ruimte van onze verblijven hiervoor ter beschikking. We vinden het fijn om ook voor de mensen uit de regio betekenis te hebben” zegt Dirk de Kort, voorzitter van Bielebale VZW.

Door de steun van Kom Op tegen Kanker kunnen ook de activiteiten op de ontmoetingsplek stilaan vorm krijgen. Vanaf het voorjaar 2019 krijgt iedereen die te maken heeft met kanker bij Casa Callenta de kans tot een ontspannende of informatieve activiteit en een warm gesprek met gelijken, ondersteund door vrijwilligers en professionelen. Naast Kom Op Tegen Kanker verlenen ook de ziekenhuizen uit de regio volledige medewerking aan het project. Het is de bedoeling dat Casa Callenta uitgroeit tot een open ontmoetingsruimte voor mensen met kanker, tijdens en na hun behandeling, en voor hun naasten en mantelzorgers in de wijde regio ten noorden van Antwerpen. Geïnteresseerden en kandidaat vrijwilligers die hun medewerking willen verlenen aan dit nieuwe initiatief kunnen contact opnemen met Casa Callenta via casacallenta@bielebale.be. Meer info: www.casacallenta.be

Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.