€ 364.000 Vlaamse steun voor erfgoed

€ 364.000 Vlaamse steun voor erfgoed in de Voorkempen

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, keurde een subsidie voor 4 jaar van 364 000 Euro goed om een intergemeentelijk onroerend erfgoedbeleid uit de startblokken te helpen. De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst (IOED) Voorkempen is een samenwerking tussen negen gemeenten (Wuustwezel, Essen, Kalmthout, Wijnegem, Wommelgem, Kapellen, Zoersel, Ranst, Schilde), provincie Antwerpen en Regionaal Landschap de Voorkempen.

Wat is een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst?
De samenwerking heeft als doel het onroerend erfgoed in de streek te behouden, beschermen en beheren. Door te investeren in 1 gemeenschappelijke erfgoeddienst kunnen de gemeenten financiële middelen efficiënter inzetten, maar ook ervaring en expertise sneller uitwisselen.

Mai Van Thillo, schepen van Wuustezel, is tevreden: “De steun en erkenning van de Vlaamse Overheid is belangrijk, want voor een gemeente is het onderhoud en beheer van erfgoed een dure zaak. Ook de beschikbaarheid van personeel met de nodige expertise en ervaring in erfgoed is beperkt.”

Bovendien kunnen projecten makkelijker over de gemeentegrenzen heen opgestart en uitgevoerd worden en subsidies kunnen gezamenlijk aangevraagd worden.
De werking van de erfgoeddienst steunt op drie pijlers:
– monumenten,
– landschappen,
– archeologie.
De erfgoeddienst kan ook privé eigenaars ondersteunen bij het beheer en renovatie van monumenten.

Vrieselhof wordt thuisbasis

De erfgoeddienst wordt een onderdeel van de werking van Regionaal Landschap de Voorkempen. Ines Van Limbergen, coördinator van het regionaal landschap is blij met de erkenning van de erfgoeddienst: “De werking van de erfgoeddienst is een perfecte aanvulling op onze werking rond natuur en landschap in de Voorkempen. Nu al hebben we veel projecten rond erfgoed in relatie met landschap. Zo investeren we in het herstel en beheer van historische dreven en kasteeldomeinen, maar ook in kleine veldkapelletjes.”

Deel dit bericht op social media! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comments are closed.