Minister Jo Vandeurzen op bezoek bij OLO vzw

Minister Jo Vandeurzen bezocht expo ‘energie’ van jongeren uit OLO vzw in Brasschaat: ‘Wat hier gebeurt, dat is waar het écht om draait.’ Op donderdag 17 mei hielden 10 jongeren uit de leefgroepen van OLO vzw in Brasschaat een expositie van één dag, in het bijzijn van minister van welzijn Jo Vandeurzen. De tentoonstelling ‘energie’ was het eindresultaat van een kunstzinnige samenwerking tussen OLO vzw en kunstenorganisatie Piazza dell’Arte vzw.

Twee weken lang werkten de jongeren aan zelfbedachte, unieke kunstwerken: graffiti op de bibliotheekmuren, een dorp van vogelhuisjes, intense fotografie, een zelfgemaakt computergame, muziek, een multimediale toren van laptops, … Ze werden daarvoor intensief begeleid en gecoacht door kunstenaars van Piazza.

Piazza organiseert al jarenlang succesvolle mobiele kunsttrajecten op scholen en in de vrije tijd. Bijzonder aan het project in OLO is dat ze voor het eerst werkten met jongeren met gedragsmoeilijkheden, jongeren voor wie schoollopen soms erg moeilijk of zelfs niet meer mogelijk is. Voor hen is het een enorme uitdaging om zich 2 weken lang op een project te focussen.
En toch is dit kunstproject een onvergetelijke ervaring is geworden. De jongeren waren terecht fier op hun prestaties. Iedereen heeft op een eigen manier zijn of haar persoonlijk verhaal artistiek gestalte kunnen geven.

‘Wat hier gebeurt, dat is echte inclusie’, zo verwoordde minister Vandeurzen zijn bewondering voor het project. ‘In Brussel vergaderen wij lange dagen over hoe we inclusie kunnen bevorderen: mensen met een beperking en mensen zonder beperking echt laten samenleven. Wel, wat hier gerealiseerd wordt, dat is waar het echt om draait. Jongeren die geen evident traject lopen in het leven, hebben op een schitterende manier zichzelf kunnen uitdrukken, onder begeleiding van gemotiveerde kunstenaars. Zij hebben samen laten zien waar ze toe in staat zijn. Het resultaat is adembenemend en hartverwarmend mooi.’

De minister kreeg als aandenken een portret van één van de jongeren mee. Alle kunstwerken krijgen een permanent plekje op het domein van OLO vzw aan de Miksebaan in Brasschaat.


Comments are closed.