Pauwelslei, eerste lokale voorrangsweg

Na de heraanleg van de Pauwelslei waarbij de voet- en fietspaden en het wegdek heraangelegd werden, wordt de Pauwelslei woensdag 11 december de eerste lokale voorrangsweg in Brasschaat. Als de evaluatie nadien positief is, volgen er nog. Het gemeentebestuur is van plan om de voorrang aan rechts in hoofdstraten geleidelijk aan te herzien. Daarmee volgt Brasschaat het voorbeeld van heel wat andere gemeenten zoals Kapellen, Schoten en Kalmthout.

Hoofdweg versus woonstraat
De voorrang aan rechts leidt vaak tot verstrooidheid en ongevallen, zeker in hoofdstraten waarbij bestuurders het gevoel krijgen voorrang te hebben. Voorrang aan rechts zorgt in België voor maar liefst 15.000 ongevallen per jaar.

Vandaag moeten alle bestuurders op onze hoofdstraten voorrang geven aan kleinere woonstraten, dus ook bestuurders van (brom)fietsen. Niet logisch, onduidelijk en levensgevaarlijk. Daar komt deze legislatuur dus verandering in. De bedoeling is om na de Pauwelslei ook Lage Kaart, Miksebaan, Donksesteenweg, Hoogboomsteenweg, Hemelakkers en Augustijnslei op termijn in voorrang te brengen.

Veilig, duidelijk, leefbaar
Een duidelijk onderscheid tussen hoofd- en zijstraten verhoogt de veiligheid van alle weggebruikers, maakt woonwijken leefbaarder en verbetert de doorstroming van het verkeer. Op een voorrangsweg nemen conflictsituaties op kruispunten af, zeker voor fietsers, want zij mogen gewoon doorfietsen. Ook voor automobilisten is er geen enkele twijfel meer wie voorrang heeft. Gemeenten die al een gelijkaardige ingreep deden, zagen het aantal verkeersongevallen stevig dalen!

En wat met de snelheid?
“Bij een voorrangsweg wordt de straat een racebaan!”, horen we vaak. Hoe snel automobilisten rijden, hangt echter niet alleen van de voorrangsregels af. Natuurlijk nemen we eerst een aantal snelheidsremmende maatregelen vooraleer we de voorrang aan rechts afschaffen. In de Pauwelslei is een een vaste flitscamera geplaatst, staan er slimme lichten en dynamische verkeersborden en een zone 30 ter hoogte van de schoolomgeving.

Comments are closed.