Tentoonstelling Jan Frans Simons

Naar aanleiding van het honderdste overlijdensjaar van kunstschilder Jan Frans Simons op 21 februari 2019 heeft de Jan Frans Simons vzw zich geëngageerd om de kunstenaar met een tentoonstelling te herdenken. Deze tentoonstelling vindt van zaterdag 16 t/m zondag 24 februari 2019 plaats in de Sint-Jozefskapel, Augustijnslei 76, 2930 Brasschaat en is van 14 tot 18 uur gratis toegankelijk. Op deze tentoonstelling worden 58 schilderijen getoond.

Er is ook een Oeuvrecatalogus voorzien die men op de tentoonstelling kan aankopen. Voor deze gelegenheid heeft de Jan Frans Simons vzw ook het initiatief genomen om het zwaar gehavend familiegrafmonument op de begraafplaats van Maria-ter-Heide te restaureren en in zijn originele toestand te herstellen. De Brasschaatse restaurateur Albert Everts heeft met kennis van zaken deze werken in de periode van 1 juni tot 31 oktober 2018 uitgevoerd.

Jan Frans Simons werd geboren te Antwerpen op 5 september 1855. Zijn ouders woonden toen aan de Aardendijk Nr. 65 dat zich destijds situeerde aan de Oude Leeuwenrui, tegenover het Felixpakhuis, waar de familie een graanhandel uitbaatte. Als opgroeiende knaap kon Jan Frans Simons het tekenen niet laten en ofschoon zijn vader zijn zoon liever als handelaar door het leven had zien gaan, droomde deze jongeling ervan om kunstenaar te worden. Na enkele omzwervingen via de graan- en fruithandel namen zijn ouders in Brasschaat een brouwerij over. Deze gebouwen werden later verkocht, nadat hij aan de Bredabaan (Huidig Nr. 570 in de wijk Driehoek) een nieuwe woning (Villa Rubens) had opgericht.

In 1879 debuteerde de toen vierentwintig jarige kunstenaar op een tentoonstelling te Antwerpen met Jo, haar lieveling, een werk dat een jonge boerenvrouw voorstelt die een kalfje te drinken brengt. Het is met dergelijke volkse taferelen dat Jan Frans Simons het meest gekend is. Wij vermelden ondermeer: De Ossenkoers, Het Werkongeval, De Processie te Brasschaat, De Varkensslachter, maar hij was ook een uitstekend portrettist.

De Eerste Wereldoorlog liet onze levenslustige kunstenaar niet onberoerd want een veroordeling van duizend mark boete en een verblijf van drie maanden in de gevangenis, hem opgelegd door onze Duitse bezetter, hadden zijn gezondheid terdege aangetast. De Duitse overheerser voelde zich namelijk gehekeld door het schilderij ‘Zijn stervend oog herkende mij nog’ omdat er, zoals de overlevering ons leert, in een strijdtafereel Duitse pinhelmen werden afgebeeld. Na de beproevingen en de ontberingen van het oorlogsgeweld overleed Jan Frans Simons te Brasschaat op 21 februari 1919 aan de Spaanse griep. Sindsdien rust hij op de begraafplaats van Maria-ter-Heide waar later ook zijn echtgenote en de drie dochters in de familiegrond werden ondergebracht.


Comments are closed.