Vaccinatiecentrum Noorderkempen in loods op militair vliegveld Brasschaat

In de eerstelijnszone (ELZ) Noorderkempen wordt het vaccinatiecentrum ingericht in een vrijstaande loods van Defensie op het militair vliegveld van Brasschaat. De ELZ Noorderkempen bestaat uit de gemeenten Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel.

De lokale besturen, de eerstelijnszone en de huisartsenwachtpost Noordrand bestudeerden verschillende locaties. Samen kozen ze voor een loods op het militair vliegveld van Brasschaat.

“Door de keuze voor slechts één locatie zorgen we ervoor dat we het medisch personeel efficiënt kunnen inzetten. Het centrum blijft namelijk 8 maanden open”, zegt Cindy De Roeve, voorzitter van ELZ Noorderkempen. “De loods is 4000 m² groot en zal 10 vaccinatielijnen tellen. Het doel is om er 75 000 mensen te vaccineren. De opbouw van de binnenruimte van het vaccinatiecentrum duurt nog enkele weken. Het is een logistieke uitdaging om de loods om te bouwen, maar de evenementensector staat klaar om dat te realiseren. De eerstelijnszone verwacht klaar te staan vanaf 15 februari. Vanaf dan is het doel om 7 dagen op 7 te vaccineren, afhankelijk van de aanlevering van de vaccins.”

Naast het vaccinatiecentrum voorziet ELZ Noorderkempen mobiele teams op satellietplekken in elke gemeente. Bepaalde doelgroepen zullen ook thuis gevaccineerd kunnen worden.

Mobiliteit
“Ik ben blij dat we, naast de beslissing over de locatie, ook gezamenlijk hebben beslist om een vervoerssysteem in te richten voor mensen die er nood aan hebben. Op die manier worden onze inwoners geholpen om naar het centrum te kunnen komen. Dat aanbod wordt bekendgemaakt wanneer je uitgenodigd wordt voor een vaccinatie”, aldus Cindy De Roeve.

Hoe weet je wanneer je gevaccineerd kan worden?
“Inwoners krijgen een brief met de uitnodiging om een afspraak te maken in het vaccinatiecentrum. Heb je een afspraak gemaakt, dan volg je de richtlijnen ter plaatse. Wie wanneer een vaccin zal krijgen, is opgedeeld in fasen. Op www.laatjevaccineren.be staat meer info, onder andere over die volgorde van vaccineren. Heb je nog twijfels over de vaccinatie? Praat er dan over met je arts of apotheker.”

Helpende handen gezocht!
“Het vaccinatiecentrum heeft heel wat medewerkers nodig. Daarom zoeken we vrijwilligers”, besluit Cindy. “Wil je als vrijwilliger meehelpen bij het vaccineren? Heb je een diploma in een zorgberoep? Of wil je graag alles in goede banen leiden als logistiek ondersteuner? Dan zoeken we jou, want we hebben je nodig. Je kan je aanmelden op [email protected] of via het inschrijvingsformulier dat je op de websites van de eerstelijnszone en de verschillende gemeentes terugvindt.”


Comments are closed.