Brasschaat stimuleert jong talent via premie voor jong ondernemerschap

Bestaande en startende ondernemingen verdienen waar mogelijk ondersteuning vanuit de gemeente. Op die manier kunnen we ook onze jeugd de mogelijkheden bieden om op te groeien en zich te ontwikkelen tot zelfstandige en verantwoordelijke burgers. Daarom gaf het college een principiële goedkeuring om een reglement uit te werken voor de lancering van een premie ter begeleiding van jonge (toekomstige) ondernemers. Dat reglement moet dus ook nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

De lokale economie ondersteunen en stimuleren zorgt o.a. voor werkgelegenheid en een levendige gemeente. Ook de beleidsdoelstellingen in het meerjarenplan 2014-2019 om in Brasschaat een stevig economisch draagvlak voor kleine handelaars en grote bedrijven te creëren, werden in acties omgezet. Zo werd er onder meer samen met de middenstand in 2016-2017 een gedragen visie en actieplan voor detailhandel uitgewerkt. Dankzij dit actieplan werd er in 2017 reeds de starterspremie en de prijs klantvriendelijkste ondernemer voor de eerste keer gelanceerd. Deze werden dit jaar gevolgd door de premie voor innovatieve acties en een premie voor comfortverhogende diensten. Als sluitstuk van deze reeks werd in de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 1 oktober 2018 de goedkeuring gegeven om de krijtlijnen uit te zetten voor de premie ter stimulering van jong ondernemerschap.

Philip Cools, schepen van lokale economie: “Met de premie voor een coachingtraject halen we het beste uit onze jongeren die van ondernemen hun handelsmerk willen maken”

In het kader van deze beleidsdoelstellingen wil de gemeente beginnende, jonge ondernemers steunen via een stimuleringspremie onder de vorm van een coachingtraject bij een erkende instelling waarbij opleiding en begeleiding centraal staan en dit gedurende een periode van (maximum) één jaar. Hierbij mikken we op de leeftijdscategorie 18 tot en met 25 jaar.

“Er zit enorm veel talent en energie bij de Brasschaatse jeugd”, zegt schepen van jeugd Niels de Kort. “De voorbije jaren hebben we met de gemeente enkele leuke pop-upprojecten kunnen ondersteunen. Via deze subsidie willen we jonge ondernemers bij de start ondersteunen”

Dankzij een coachingtraject word je begeleid en ondersteund om je ondernemersidee (verder) vorm te geven. Wat zijn moeilijkheden en mogelijkheden? Hoe maak je een budget op? Hoe bouw je een netwerk op en vooral: hoe maak je van je droom realiteit? Je verrijkt jezelf en neemt bijvoorbeeld deel aan workshops om zo bewust te kiezen voor jouw onderneming.


Comments are closed.