Met de Polar Bear Association en de Wuustwezelse Cultuurraad naar Nunspeet


Vluchtelingen Wereldoorlog I
Bezoek aan opvangkamp Nunspeet (NL)


Bijna dagelijks zien we beelden van of lezen we artikels over vluchtelingen. Hoe was dat voor onze voorouders in Wereldoorlog I? Velen van hen in onze streek vluchtten naar het neutrale Nederland. Hoe ging dat? Hoe was de opvang?

Toen de bezetting een feit was en het leven zich stabiliseerde keerden vele vluchtelingen terug naar huis. Maar wat met degenen die in Nederland bleven? Toen bleek dat de oorlog van lange duur zou zijn, was het duidelijk dat de ze beter weg van het grensgebied opgevangen werden. Ook moest dit gestructureerd worden. Er waren allerhande initiatieven opgestart na de inval van de Duitsers, maar dit allegaartje was niet houdbaar. Daarom werden er “vluchtoorden” opgericht op afgelegen plekken. Hoe was het leven in zo’n vluchtoord? Hoe was de verstandhouding tussen de lokale bevolking en de ontheemden? Soms waren er driemaal meer vluchtelingen dan bewoners in het dorp.

Op de Veluwe te Nunspeet was er zo’n vluchtoord. Hier hebben onder andere mensen uit Wuustwezel de oorlog doorgebracht. Er zijn daar kinderen geboren en er waren sterfgevallen. Er was arbeid, er was onderricht en ontspanning.

De Polar Bear Association heeft in samenwerking met de Wuustwezelse Cultuurraad en in het kader van de herdenking van de “Groote Oorlog” een dagtrip georganiseerd naar Nunspeet. Na ontvangst met koffie in de Veluvinne zal Dr. Sulman, historicus, van de heemkundige kring, ons vertellen hoe het leven er aan toe ging in het vluchtoord. Na de lunch wordt er naar de site van het voormalige vluchtelingenkamp gereden. Hier is een gedenkplaat waar de plattegrond van het vluchtoord te zien is. Het kerkhof waar de Belgische overledenen werden bijgezet, wordt bezocht. Als afsluiter wordt het militaire luik belicht door een bezoek aan de Belgisch militaire begraafplaats te Harderwijk waar een interneringskamp was.

Programma:
08.00 vertrek aan de Bib, Dorpsstraat 36, Wuustwezel
10.00 ontvangst met koffie
10.30 uiteenzetting door Dr Sulman, historicus
12.30 lunch
13.30 Site voormalig vluchtoord
14.00 bezoek begraafplaats te Nunspeet
15.00 bezoek militaire begraafplaats te Harderwijk
17.00 terugkeer naar Wuustwezel

Praktisch:
Vertrek om 08.00 u aan Bib op zaterdag 27 mei 2017
Inschrijven door storting op rekening BE36 9731 0484 2381 t.a.v. Polar Bear Association met vermelding Nunspeet en aantal personen voor 15 mei ‘17
Kosten : € 40 per persoon € 38 leden Polar Bear Association
Aankomst te Wuustwezel tussen 18.00 en 19.00 u
Inlichtingen bij Eric Van Goethem op 0479/842 980 of [email protected]


Comments are closed.