Speel- en klimvliegtuig krijgt nieuw plekje

Op de site van Perron Noord werd vorige week het speelvliegtuig dat vroeger aan het Boothuisje stond, plechtig ingehuldigd. Schepen Niels de Kort noemde het een iconisch speeltuig waar tal van Brasschatenaren mooie herinneringen aan hebben overgehouden. Maar het verkeerde wel in een erbarmelijke staat. De gemeente Brasschaat, Perron Noord en de middelbare school Don Bosco in Hoboken sloegen de handen in elkaar om het toestel een nieuw leven te geven. Het vliegtuig ging eind 2014 naar Hoboken. Door de strenge veiligheidsvoorschriften was het een hele klus om het speelklaar te krijgen. Het duurde een half jaar vooraleer de werkzaamheden konden starten. De Technisch Adviseur van Don Bosco beschikte over voldoende kwalificaties om met de leerlingen aan de slag te gaan.

Alle mogelijke gevaren voor het knellen van vingers en hoofden werden in kaart gebracht en er werden oplossingen gezocht. In september 2015 begon dan het eigenlijke werk. Er dienden meer buizen te worden vervangen dan oorspronkelijk gedacht. De roosters moesten zorgvuldig worden uitgesneden en alle bramen verwijderd. In oktober 2017 vonden de laatste laswerken plaats aan het laddertje en dan kon het toestel terug naar Brasschaat. Maar in het kader van de veiligheid dienden nog extra maatregelen te woerden genomen zodanig dat de valhoogte en valdekking in orde was.

Een betere plek kon voor dit nostalgisch stukje speelgoed niet worden gevonden. Het toestel staat nu te pronken op de site van Perron Noord met uitzicht op het vliegveld en de echte vliegtuigen van de aëroclub.

Met enige vertraging werd het vliegtuig nu ingehuldigd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit al in het begin van de zomer zou gebeuren, maar de herstellingswerkzaamheden werden een beetje onderschat.

Maar hoe dan ook, Perron Noord is alweer een attractie rijker. Het vliegtuig gaat er ongetwijfeld een mooie toekomst tegemoet.


Comments are closed.