Groene duim

Op donderdag 20 april heeft GroenRand verschillende ‘ijverige bevers’ die de gracht en omgeving proper houden bedankt met een groene duim. Ieder jaar reikt natuurvereniging GroenRand een groene duim uit. Dit jaar was deze blijk van waardering weggelegd voor 3 ‘mooimakers’: Tom Van Thienen van Zij die het doen, Luc Vermeersch van Zwerfvuilruimers in DE parkgemeente Brasschaat en Jef Helderweert van mooimakersgroep Zoersel/Schilde. Tevens ging ook een groene duim dit jaar naar vzw Red de Voorkempen. Dirk Draulans overhandingde de groene duim aan Jef Rombouts. De Groene Duim, letterlijk een groene duim vergezeld van een fles Duimpjesbier, gaat naar personen die zich inzetten voor de natuur in de Voorkempen. Dit jaar is het Duimpjesbier een donkere Westmalle Trappist met een beveretiket van ontwerpster Fanny Le Clair.

Van duwvaart naar een verbindende klimaatgordel
Begin 1973 werd – op initiatief van enkele leden uit Sint-Job-in-’t-Goor, Sint Antonius Brecht en ’s-Gravenwezel – Red de Voorkempen organisatorisch hervormd. Actie’s om het geplande duwvaartkanaal tegen te houden werden opgestart, hoe krankzinnig die ambitie ook was, wetende dat de werken al waren gestart en er al onteigeningen waren. Het duurde niet lang eer een ongezien protest door het Antwerpse raasde. Onder tot de verbeelding sprekende namen als Duweling, Fietseling, Doemeling en Trietseling werden tienduizenden handtekeningen tegen het project verzameld, gingen duizenden kinderen op klasuitstap op het geplande tracé, werd de Antwerpse binnenstad overspoeld door meer dan vijfduizend fietsers … Tegen zoveel geweld bleken de plannenmakers en beleidsmensen niet bestand en de plannen voor het duwvaartkanaal werden afgevoerd. Begin 2000 kreeg Red de Voorkempen – met het initiatief om de verschillende actiecomités tegen de tweede goederenspoorlijn voor de haven te bundelen – een nieuwe adem. Er lagen namelijk plannen op tafel om de Antitankgracht te dempen en te gebruiken voor de tweede spoorontsluiting. Ook deze plannen werden verijdeld.

Klimaatgordel
Sinds beide plannen definitief in de vuilnisbak verdwenen zijn, groeide bij GroenRand het besef dat de Antitankgracht kan evolueren naar een groenblauwe ader die verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt en migratie van dieren en planten tussen die gebieden mogelijk maakt. Ondertussen is de gracht uitgegroeid tot dé drager van de klimaatgordel en het toekomstig nationaal park. Dankzij een lengte van 33 km, is de gracht daarmee het langste beschermde landschap van Vlaanderen. In het GroenRand-projectgebied leven er boommarters, bevers en zelfs de otter begint aan een schuchtere comeback. Ondertussen werd het soortenbeschermingsprogramma otter goedgekeurd zodat een aantal knelpunten ( o.a. via ontsnippering) kunnen worden weggewerkt.

Comments are closed.