Gulden Kapittelkapper voor Strijkatelier De Gladde Plooi

Guldensporen Brasschaat kent voor de elfde keer een prijs toe aan een Brasschaatse winkelier die een mooie originele Nederlandstalige naam kiest voor zijn zaak. Ze willen zo via een positieve actie het Nederlandstalige karakter van het straatbeeld in Brasschaat mee ondersteunen.

In de volkscultuur van onze streek kregen ook de Brasschatenaren een bijnaam: Kapittelkappers. En al vind je die betekenis niet in de dikke van Dale, in Brasschaat staat het woord “kapittel” voor de dunne blokjes en schijfjes hout die je verkrijgt als je een kleingezaagd boomstammetje met een kapmes in vele stukjes hakt. Men gebruikte het vroeger, en hier en daar misschien vandaag ook nog wel, als aanmaakhout voor kachels. Daarom doopte men dit initiatief: de Gulden Kapittelkapper.

Gilbert De Corte beeldhouwde een Gulden Kapittelkapper. Dat kunstwerk ging, samen met een mooie oorkonde, naar de elfde laureaat van de Gulden Kapittelkapper: Strijkatelier De Gladde plooi. De andere 2 genomineerde handelszaken: Medische pedicure en manicure Vederlicht en Café Velodroom ontvingen ook een mooie oorkonde, in sierlijk kalligrafisch schrift gezet door Carry Wouters. Dit jaar is er geen publieksprijs, omdat de Dorpsdag wegens corona niet kon plaatsvinden.


Comments are closed.