Maria Verelst viert 100e verjaardag in WZC De Mick

Goot feest in WZC De Mick, Maria Verelst vierde haar 100e verjaardag. Na 3 korte verblijven is Maria nu reeds 2 jaar vaste bewoner het woonzorgcentrum.

Maria Verelst werd thuis geboren op 23 september 1924 te Bouwel bij Herentals. Ze had 1 broer. Maria ging tot haar 14e naar school in Bouwel. Maria was een goede leerling en op haar 14e zagen de nonnekes graag dat ze zou verder studeren. Naar school deed ze niet graag, dus ging ze aan de slag in het diamantslijperij waar ze van haar vader de stiel leerde.

Met het uitbreken van de oorlog, viel het diamantslijpen volledig stil. De fabriek van haar ouders werd stilgelegd en zat ze zonder werk. Dat duurde verschillende jaren, maar werd daarna terug opgestart. Het slijpen op zich bleef hetzelfde, maar de technieken waren veranderd. Haar vader was intussen te oud geworden om de nieuwe bewerking te leren. Bovendien was zijn materiaal verouderd en werd besloten definitief te stoppen.

Rond haar 20e ging Maria korte tijd aan de slag bij Gevaert in Mortsel. (latere AFGA Gevaert). De job die ze daar in de donkere kamer deed, was niet haar ding. Vooral in de winter vond ze dit niet fijn. Het was thuis vertrekken in het donker, werken in het donker en ’s avonds bij het naar huis gaan was het terug donker.

Aan haar tijd in Mortsel heeft ze wel haar echtgenoot overgehouden, Albert. In december 1946 zijn ze getrouwd. Vanaf dan werd ze huisvrouw. Ze woonden in het huis van haar moeder in Wilrijk. Maria reeg 2 zonen, Eddy en Rudy geboren.

Albert werkte in Antwerpen voor taxibedrijf ATM als automekanieker overdag en ’s nachts. Hij heeft daar gewerkt tot aan zijn pensioen. Albert was ook een voetballer toen hij jong was. Hij voetbalde op zaterdag samen met zijn collega’s. De voetbalclub van Brasschaat ‘kocht’ Albert. De mensen van de voetbalclub en de supporters hebben ervoor gezorgd dat ze een huis in de Veldstraat in Brasschaat konden huren. Daar woonden ze 7 jaar. Daarna kochten ze een huis in de Martouginlei. Haar zoon Eddy woont er nu nog. Maria is ondertussen reeds 16 jaar weduwe.

Naast haar 2 zonen heeft Maria ook een pleegdochter, Annemie. Ze was 2 jaar oud toen ze haar leerde kennen. Zodra Annemie 3 jaar was, deed Maria haar naar school en ging ze terug ophalen. Ze bleef niet slapen want dan was de tante er om voor Annemie te zorgen. Maria en haar man brachten haar mee groot. Annemie zag Eddy en Rudy als haar echte broers. Eddy en Rudy noemden haar ook zus.

Maria reisde graag en veel. Met de tent, later de caravan. Grote delen van Europa hebben ze bezocht.

Maria is graag in de Mick. Ze geniet van de tijd op haar kamer, van de rust, het uitzicht op het bos en het meedoen aan activiteiten waarvoor ze altijd heel trouw op post is. Ook van een babbeltje op tijd en stond gaat haar goed af. “Mijne kop werkt nog heel goed mee en mijnen babbel ook”, aldus Maria.

Wnd burgemeester Philip Cools en schepen Bruno Herman kwamen namens het gemeentebestuur Maria feliciteren met haar 100e verjaardag. Ze brachten een mooi bloemstuk en wat lekkers om te snoepen mee.


Comments are closed.