MinTh – najaar 2017

Het operette- en musicalgezelschap MinTh presenteert in heel Vlaanderen drie producties tijdens de maanden september, oktober en november 2017

Jekyll & Hyde are back again
Op algemeen verzoek is er de herneming van de wereldbekende musical-thriller “Jekyll & Hyde”. Na het lovende commentaar van critici en publiek kon een verlenging van de reeks niet uitblijven. Aan de topcast werd de bariton en musicalacteur Hans Peter Janssens toegevoegd. Zijn internationaal palmares, met o.m. ‘Les misérables” in Londen spreekt tot de verbeelding. Een absolute ‘must-see’.
De musical-thriller Jekyll & Hyde is terug, 20 jaar na het Europese debuut bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met een cast om “u” tegen te zeggen. Naast bekende (musical)artiesten als Koen Crucke, An Lauwereins en Deborah De Ridder, pakt MinTh uit met een cast van jonge Vlaamse talenten zoals Ildiko van Dyck, Roel Lauwens en Glenn Desmedt. De internationaal gelauwerde Hans Peter Janssens neemt opnieuw de rol van Jekyll op, 20 jaar na zijn optreden in het Fakkeltheater.
De eeuwige strijd tegen het kwade huist in ieder van ons. R. L. Stevensons werk was honderd jaar geleden al een bestseller. Toneelstukken, musicals en films over Dr Jekyll and Mr Hyde werden door miljoenen toeschouwers in alle werelddelen gesmaakt. Wellicht doordat de kracht van de echte emoties wordt ontrafeld. Kent u het originele verhaal? Dr. Henry Jekyll, een gewaardeerd arts in het Victoriaanse Londen, verdiept zich in het probleem van goed en kwaad. Door zijn experimenten krijgen de kwade krachten in zijn geest de overhand. Maar er is een tegengif…
Een live orkest, aangrijpende muziek, een uniek stemmenpalet in een geslaagde regie van Steve De Schepper en Chris De Feyter, een authentiek decor. Door de intelligente psychologische diepgang, typisch voor die unieke 19deeeuwse auteur Stevenson, gefascineerd door het symptoom van de gespleten persoonlijkheid, zorgt MinTh voor een aangrijpend spektakel. Ja, ook in Vlaanderen kunnen grootse musicals geproduceerd worden. MinTh bewijst dat. Met o.m. Hans Peter Janssens, An Lauwereins, Deborah De Ridder, Glenn Desmedt, Ildiko Van Dyck, Koen Crucke. Ontroerend, gevoelig en puur.
Data en locaties voorstellingen
zo 17/09/2017 – 14.30u Cultureel Centrum – Merksem
za 23/09/2017 – 19.30u Sint-Michielscollege – Brasschaat
zo 24/09/2017 – 14.30u Scharpoord – Knokke
za 07/10/2017 – 14.30u STUK Soetezaal – Leuven
za 07/10/2017 – 19.30u STUK Soetezaal – Leuven
vrij 13/10/2017 – 20.30u Fakkeltheater – Antwerpen
za 14/10/2017 – 20.30u Fakkeltheater – Antwerpen
zo 15/10/2017 – 15u Fakkeltheater – Antwerpen
vrij 20/10/2017 – 19.30u Den Egger – Scherpenheuvel
zo 05/11/2017 – 14.30u De Kaekelaar – Schoten
www.youtube.com/watch?v=jUi0a6o4DUY


Wegens groot succes: MinTh herneemt ‘De Vleermuis’ van Johan Strauss
Zegt men ‘operette’, dan weerklinken meteen de namen ‘Johann Strauss’ en ‘De Vleermuis’. MinTh aarzelt niet de klassieker opnieuw in zijn programmatie op te nemen. Lichtheid, humor en onvergetelijke melodieën. Alweer voor een superieure rolbezetting, met o.m. Anne Lauwereins en Glenn Desmedt. Fleurige romantiek maar ook een vlijmscherpe kritiek op de hypocrisie van de burgerlijke cultuur. De voorstelling in de Blauwe Zaal van deSingel wordt een hoogtepunt.
1874. Wenen. De première van “Die Fledermaus”, de bekendste operette van Johan Strauss. Vooral na Berlijn en Parijs werd het stuk immens populair. “Die Fledermaus”, representatief voor de operette en toch een buitenbeentje. Op het eerste gezicht lijkt ze een ‘gezongen klucht’ (Posse mit Gesang en opéra comique), zoals die al in de 18de eeuw bekend was en zoals de Opéras Bouffes van Offenbach, vol parodie en kabareteske passages. En vergeten we niet de dansmuziek, vooral de hemelse walsen. Wil u meedeinen of misschien wel meedansen ?

Lichtklassieke, vooral feestelijke muziek dus, die de toeschouwer glimlachend mee naar huis neemt. Maar er is meer: de escalatie van overspel, identiteitsverwisselingen, dronkemanstoestanden en slapstickhumor verhult een maatschappijkritische ondertoon. “Die Fledermaus” overstijgt de oppervlakkige, verbloemende romantiek. De kapseizende Oostenrijkse burgerlijke cultuur wordt flink bekritiseerd: hypocrisie, bedrog, schrijnende sociale tegenstellingen, de oppervlakkigheid van de sekt- en seksparty’s die de elite organiseerde. Daardoor verliest de operette haar zoeterige sentimentaliteit.
Dolkomisch maar met een diepere betekenis. Dat verantwoordt opnieuw de doordachte keuze van MinTh, om deze sprankelende komedie te hernemen in tal van concertzalen, waaronder deSingel. Ambitie, professioneel perfectionisme op muzikaal en dramatisch vlak leiden de groep naar ongekende prestaties. Wie hun versie van “De Vleermuis” reeds zag, komt terug. Wie deze topoperette miste, wordt zeker verwacht.
Met o.m. Anne Lauwereins, Marcel Van Dieren, Elke Caluwe, Martijn Sanders, Ildiko Van Dyck, Glenn Desmedt, Roel Lauwens, Steve De Schepper, Anouk Antonissen.
Data en locaties voorstellingen
za 16/09/2017 – 19.30u CC Zwaneberg – Heist-op-den-Berg
vr 29/09/2017 – 20u deSingel – Antwerpen
za 30/09/2017 – 19.30u Concertzaal – Kortrijk
zo 01/10/2017 – 14.30u Sint-Michielscollege – Brasschaat
vr 06/10/2017 19.30u de Zoerla – Westerlo


In “Giuditta” brengt MinTh een femme fatale tot een hoogtepunt
Klein maar fijn: nieuw in het curriculum van MinTh is de muzikale komedie van Franz Lehár “Giuditta”. De mysterieuze, beeldschone, sensuele vrouw -zeg maar: de femme fatale- verstikt de mannen in haar vangnet en zuigt hen leeg. Dit unieke, wat minder bekende werk van de Weense operettekoning bevat overbekende operettestukken als “Meine Lippen, sie küssen so heiß.” Drama, emotie, erotiek.
20 januari 1934. De Wiener Staatsoper presenteert de première van “Giuditta”, de “musikalische Komödie” van Franz Léhár. Een jaar later al wordt de operette opgevoerd in de Brusselse Muntschouwburg. De componist zelf dirigeert. “Guiditta” doet bij de meesten niet meteen een belletje rinkelen, zoals bij “Das Land des Lächelns” of “Die lustige Witwe”. Toch bevat dit unieke werk van de Weense operettekoning van de zilveren era zijn bekendste klassieke operettestukken, zoals “Meine Lippen, sie küssen so heiß”.
Zo’n titel suggereert meteen de volbloed romantiek. Niet zonder nuancering: de bloedmooie, temperamentvolle Giuditta verzinnebeeldt de mysterieuze Vrouw, de femme fatale. Het archetype van de gevaarlijke vrouw duikt al eeuwenlang op in literatuur en beeldende kunst, in opera en film: Judith, Dalila, Salomé, Cleopatra, Mata Hari, Carmen, Manon Lescaut. Het draait om seksualiteit, macht, dood en de man als slachtoffer. Ze misbruikt de macht van haar sensualiteit, om de ongelukkige held in haar net te verstrikken en naar de ondergang te leiden.
Léhár was gefascineerd door fatale vrouwen, zoals zijn vriend Puccini (“Tosca”). De doordachte keuze van MinTh voor deze operette typeert dit gezelschap: zowel de muziek als het scenario maken van het werk een hoogtepunt. Voor u: een emotionele belevenis vanop de eerste rij. Getalenteerde zangers en musici brengen “Giuditta” in 2017 tot leven, met aandacht voor wat de operette tot operette maakt: een subtiele evenwichtsoefening. MinTh en Giuditta, een levensgevaarlijk, wondermooi huwelijk. Met o.a. Britt Truyts, Glenn Desmedt.
Data en locaties voorstellingen
vr 03/11/2017 – 19.30u STUK Soetezaal – Leuven
za 04/11/2017 – 19.30u Ter Kommen – Hoeselt
zo 19/11/2017 – 14.30u ‘t Getouw – Mol
za 25/11/2017 – 14.30u Mark Liebrecht Schouwburg – Mortsel
zo 26/11/2017 – 14.30u De Kaekelaar – Schoten
Tot binnenkort. Een brok horror of romantiek met een dubbele bodem ?
Magische stemmen, hemelse muziek. MinTh, een muzikaal succes sinds 2011.
www.muziek-theater.be


Comments are closed.