Nieuwe ANPR-sites in Brasschaat

Onlangs werden er twee bijkomende ANPR-camera’s geplaatst in Brasschaat: één op de Kapelsesteenweg en één op de Hoogboomsteenweg. Deze plaatsen zijn het sluitstuk in het afdekken van de IN en UIT van de hoofdwegen in onze gemeente. De gemeente Brasschaat investeerde bijna 80.000 euro in het systeem.
Sinds 2013 zijn er verschillende slimme camera’s in gebruik genomen. De eerste kwamen er op de Sint-Jobsesteenweg. Al snel bleek het systeem van trajectcontrole en het gebruik van de ANPR-camera’s zijn vruchten af te werpen zowel voor verkeersveiligheid als voor gerechtelijke onderzoeken. In 2015 kwamen er dan nog 2 camera’s bij aan de Bredabaan: ter hoogte van de Zwaantjeslei én aan de grens met Wuustwezel. In 2016 volgden er camera’s op de Essensteenweg. Snelheidsmetingen toonden immers aan dat er op die baan te snel gereden werd met nog niet zo lang geleden enkele dodelijke slachtoffers tot gevolg.
Verkeersluik
Trajectcontrole is een methode om via camera’s de maximumsnelheid van voertuigen op een bepaald traject te controleren. Via trajectcontrole wordt elk voertuig bij het begin en het einde van het traject ‘gefotografeerd’. De gemiddelde snelheid van een voertuig tussen deze twee punten (camera’s) wordt berekend. Ligt die gemiddelde snelheid hoger dan de maximumsnelheid, dan wordt de eigenaar van het voertuig beboet. Uit de cijfers blijkt dat dit systeem ertoe leidt dat de grote meerderheid van de bestuurders zijn snelheid aanpast. Terwijl een vaste flitspaal eerder een louter lokaal effect heeft op de verkeersveiligheid.
Naast het meten van de snelheid kunnen deze slimme camera’s ook nummerplaten herkennen en registreren. Ze verzamelen automatisch een aantal gegevens van elk passerend voertuig zoals de nummerplaat, de nationaliteit van de eigenaar, het tijdstip, enz. Deze gegevens worden vergeleken met verschillende databanken die controleren op geseinde, gestolen en verdachte voertuigen. Als de nummerplaat in één van deze databanken voorkomt, dan is er sprake van een ‘hit’ en krijgen de politiezones een signaal waardoor de politieploegen de voertuigen onmiddellijk, doeltreffend en veilig uit het verkeer kunnen halen. Dit is een enorme troef op vlak van verkeersveiligheid en inbraakpreventie. Daarnaast registreren de camera’s ook niet-verzekerde voertuigen en voertuigen die niet in orde zijn met de technische keuring. Wat ook mogelijk is en nuttig in het kader van het lokale en gewestelijke mobiliteitsbeleid, is het meten van de verkeersdoorstroming en de verkeersintensiteit.
Snelheidsovertredingen
In 2017 werden 12 166 snelheidsovertredingen vastgesteld op het traject Essensteenweg te Brasschaat. Gemiddeld legt 0,68% van de bestuurders in Brasschaat het traject te snel af.
Ongevallen
Ook het aantal ongevallen is gedaald en er gebeurden geen dodelijke ongevallen. De periode na de start is wel relatief kort. Trajectcontrole beoogt immers een mentaliteitswijziging en vraagt tijd om effectief een duidelijke daling vast te stellen in het aantal verkeersongevallen.
Gerechtelijk luik
Op gerechtelijk vlak hebben de ANPR-camera’s eveneens al meermaals hun dienst bewezen, denk maar aan de automatische nummerplaatherkenning. Het systeem betekent een grote meerwaarde voor de (lokale) recherchediensten.

Comments are closed.