Officiële opening nieuw schoolgebouw van buitengewoon onderwijs Remi Quadens “Triolo”

op vrijdag 19 mei vond de opening van het nieuwe schoolgebouw van de basisschool voor buitengewoon onderwijs Remi Quadens plaats. (Miksebaan 264 in Brasschaat) Tegelijkertijd stelden ze hun nieuwe naam voor: ‘Remi Quadens’ heet vanaf nu ‘TRIOLO’. ‘Tri’ verwijst naar de 3 basiswaarden waarrond de school wil werken:

  • We zien je talent
  • We horen je vraag
  • We voelen ons goed

We geloven dat met dit uitgangspunt iedereen kan groeien, zowel de leerlingen als de school. Het tweede deel van de naam, ‘OLO’, verwijst uiteraard naar de grote organisatie Openluchtopvoeding (OLO vzw, die dienst- en hulpverlening aanbiedt) waar de school deel van uitmaakt. De school is trots op die band en wil die met de nieuwe naam ook meer in de verf zetten. Door ingebed te zijn in het grote OLO vzw, kan de school zaken en expertise aanbieden die voor andere scholen vaak niet haalbaar zijn, zoals hippotherapie voor de leerlingen ( zo bieden ze een traject ‘leren tussen de paarden’ aan), en er is erg veel orthopedagogische kennis in huis.

Het nieuwe gebouw zelf is schitterend. Maar het is bovenal afgestemd op de kinderen die er les krijgen. Kinderen met autisme bijvoorbeeld, en kinderen met gedrags- en emotionele problemen. Om te beginnen is het een prikkelarm gebouw. Geen bonte kleuren voor onze leerlingen. Die maken het voor veel kinderen misschien net gezelliger, maar veel van onze leerlingen raken er door overprikkeld. Daarom baadt het nieuwe gebouw in een zee van wit, hout en licht. Het gebouw heeft ook een aparte vorm: het is een achthoek. De klassen bevinden zich aan de buitenkant van een soort ‘amfitheater’: een podium met tribune. Perfect voor voorstellingen of presentaties, maar evengoed kan deze ruimte omgebouwd worden tot een gezellige en rustgevende snoezelruimte in het hart van de school. Vanuit dit centraal punt kan je ook altijd alle klassen zien. Dat geeft overzicht en rust voor kinderen die soms moeilijk een geheel kunnen overschouwen.

De klasjes zelf zijn kleiner dan ‘normale’ klassen. Onze leerlingen kunnen zich beter concentreren in een klasje met 10 kinderen, in plaats van 25. Ook het meubilair is op hen afgestemd: tussenschotjes waar nodig, stoelen die niet krassen bij het verschuiven, time-timerklokken om tijd makkelijker te kunnen inschatten,… En de klassen hebben ook allemaal een eigen privétuintje. Bij mooi weer schuiven we gewoon de grote ramen open, en zijn we één met de mooie groene omgeving, die op zich ook weer rust biedt.

Hieronder nog wat foto’s van het gebouw.


Comments are closed.