Samenvoeging magazijnen en uitbreiding brandweerkazerne

Met een stevige accent richting een duurzame aanpak is vorige woensdag door burgemeester Jan Jambon en enkele werkmannen van de gemeentelijke magazijnen de symbolische eerste steen gelegd van wat een modern nieuw magazijn en brandweerkazerne moet worden.

Momenteel beschikt de gemeente Brasschaat over twee verschillende magazijnen – aan De Mortel en de Ploegsebaan. Die worden samengevoegd om efficiënter te kunnen werken. Meteen grijpt men dat moment aan om de bestaande infrastructuur aan De Mortel – waar de diensten zullen verzameld worden – grondig aan te pakken.

Zo werd de bestaande luifel deels afgebroken en komen er in de plek nieuwe constructies die dezelfde bouwlijnen volgen, maar veel ingenieuzer omspringen met de ruimte en lichtinval. In het nieuwe gebouw, dat eigenlijk een langgerekte L-vormige luifel is, komen drie verschillende delen. Een stuk daarvan wordt een afgesloten garage en lasatelier, het middelste deel wordt een kolommenvrije hangar met stelplaatsen en het achterste een luifel.

Met het oog op de toekomst gericht, wordt het gebouw modulair aangepakt. Daardoor kan er in de indeling gemakkelijk gewijzigd worden indien dat in ooit nodig zou blijken. Die aanpak betekent ook dat de duurtijd van de bouw meteen fors krimpt, wat een minieme overlast voor de buurt betekent en ook een kosten-efficiëntie met zich meebrengt.

Ook op vlak van akoestiek en lichtinval heeft de ontwerper een slimme ingreep bedacht. De dakconstructie bestaat namelijk uit twee driehoeken (vanuit doorsnede gezien) waarbij het achterste deel van de ruimte via het dak alsnog daglicht krijgt.
De materialen bestaan uit staal, beton en metalen golfplaten. Daarnaast wordt er voorzien in regenwateropslag met recuperatie met een inhoud van 60.000 liter en de plaatsing van fotovoltaïsche panelen.

Uitbreiding brandweerkazerne
De brandweerkazerne wordt gelijktijdig aangepakt. Daarbij zal het bestaande ‘administratieve’ gedeelte bewaard blijven. De grootste ingrepen gebeuren door de uitbreiding van de bestaande vier poorten naar maar liefst acht stuks.

Dankzij de scheiding tussen de ‘trage’ administraieve circulatie in het gebouw, tegenover de ‘snelle’ voor de interventies kan de werking optimaal verlopen. Bovendien heeft de compacte aanpak in andere kazernes bewezen dat het de interventietijd doet slinken. Ook hier wordt de duurzame aanpak voorop gezet. Niet alleen om doordacht het nieuwe gebouw te construeren, maar ook om de werking van de brandweer tijdens de bouwfases minimaal te storen.


Comments are closed.