’t Caffeeke wint de Gulden Kapittelkapper

’t Cafeeke en De Hemelhoeve zijn twee Brasschaatse horecazaken die door de vzw Guldensporen werden onderscheiden omwille van de mooie Nederlandstalige benaming. Deze vzw reikt om de twee jaar de Gulden Kapittelkapper uit. Concreet bestaat dit uit een beeld van de hand van de Brasschaatse kunstenaar Gilbert De Corte. Er hoort ook een oorkonde in kalligrafisch schrift van Carry Wouters.

De keuze voor ’t Cafeeke is misschien wel merkwaardig te noemen, vooral omdat die horecazaak gedoemd is te verdwijnen. Het volledige pand waar het café is gevestigd, wordt over afzienbare tijd afgebroken. Daar is uitbater Fons Van Deuren zich van bewust. “We weten nog wel niet wanneer juist. Er is al enkele keren uitstel geweest, maar we blijven in ieder geval geopend zolang het kan. In ’t Cafeeke is iedereen welkom, van jong tot oud”, zegt de uitbater.

De jury die ’t Cafeeke als winnaar naar voor schoof, bestond uit Frederik Pieters, voorzitter van Guldensporen, Ria Keysers, bestuurslid van Davidsfonds Brasschaat, Jan van den Eynde, voorzitter van de cultuurraad van Brasschaat en Bert Gauthier, bestuurslid van Guldensporen.

Aan de onderscheiding is ook een bedrag van 600 euro verbonden, te spenderen voor promotie in de lokale pers. De Hemelhoeve die de Publieksprijs won, krijgt daarvoor 400 euro.

Om uit te maken wie die Publieksprijs wint, werd tijdens de Dorpsdag eerder dit jaar door 100 mensen een formuliertje ingevuld. De naam De Hemelhoeve werd het vaakst vernoemd.

“De naam Kapittelkapper komt uit een oud Brasschaats volksverhaal. De betekenis van het woord kapittel vind je niet in de dikke van Dale maar in Brasschaat staat het woord voor dunne blokjes hout die je verkrijgt als je met een kapmes een boomstammetje in stukjes hakt. Men gebruikte het vroeger als aanmaakhout voor kachels. Vandaar de naam Gulden Kapittelkapper. De volgende – de dertiende is het dan – wordt uitgereikt in 2025”, zo vernemen we van Frederik Pieters.


Comments are closed.