Van Peeldreef wordt Vesaliusdreef

Voorbije week overhandigde OCMW-voorzitter Bart Brughmans symbolisch aan Dirk Van Peel (zelf jarenlang voorzitter in Kalmthout) een straatnaambord dat sinds 1977 als eerbetoon aan zijn vader V. A. Van Peel de weg aanduidde die het domein Prins Kavelhof scheidde van het vroegere OCMW-ziekenhuis Vesalius.

De naam Van Peel is blijvend verbonden aan de geschiedenis van Brasschaat; vader Van Peel was sinds 1953 raadslid van de Commissie voor Openbare Onderstand, en van 1962 tot 1977 voorzitter van de C.O.O. Het was onder zijn voorzitterschap dat het ziekenhuis Vesalius en het rusthuis Prins Kavelhof werden gebouwd.

De eerste steenlegging van Vesalius vond plaats op 18 september 1965 en het nieuwe ziekenhuis werd plechtig ingehuldigd op 6 juli 1970. Doordat deze wandel- en fietsverbinding nu opgenomen wordt in de officiële stratenlijst van Brasschaat, adviseerde de deelraad erfgoed van de cultuurraad om de naam te wijzigen in Vesaliusdreef. «Ieder zijn advies natuurlijk maar V.A. Van Peel verdient zeker onze erkentelijkheid voor z’n verdiensten voor Brasschaat», aldus Bart Brughmans.

De familie was blij dat ze het straatnaambord als aandenken krijgen. Dirk Van Peel wist overigens te melden dat de benaming van het ziekenhuis Vesalius eigenlijk aan hem te danken is. In die periode werden vele ziekenhuizen genoemd naar Sint-Jozef, en ook in Brasschaat leek dat vanzelfsprekend, temeer omdat men wilde verwijzen naar wijlen burgemeester dokter Jozef Roossens. Men gaf echter de voorkeur aan de naam Vesalius om twee redenen: het ministerie van volksgezondheid huisde in het Vesaliusgebouw in Brussel, maar bovenal was het tweedejaarsstudent geneeskunde Dirk Van Peel die aan zijn vader voorstelde het nieuwe ziekenhuis te noemen naar de grondlegger van de anatomie : Vesalius.

Een bijzonder verhaal.


Comments are closed.