Vernieuwde VERO-route in Brasschaat

Onlangs werd in Brasschaat de Verkeerseducatieve Route (VERO) vernieuwd, onder toeziend oog van de lokale politie en met financiële en logistieke steun van de gemeente Brasschaat. De eerste VERO-route dateerde al van 2014 en de borden waren aan vernieuwing toe. In het traject, dat toegespitst is op kinderen en jongeren, komen alle basisvaardigheden aan bod die een fietser nodig heeft om zich veilig in het verkeer te kunnen bewegen. Op die manier leren kinderen en jongeren om zich stilaan zelfstandig te verplaatsen in het verkeer.

De Verkeerseducatieve route (VERO) in Brasschaat is een fietsroute van 8,5 km langs relevante verkeerssituaties. Bijna alle middelbare scholen zijn te vinden op deze route waardoor ze dus binnen de vertrouwde omgeving van kinderen en jongeren ligt. Het doel is leerlingen verkeersvaardig maken. Eerst oefenen ze in een veilige omgeving, op de speelplaats of in het verkeerspark van de Leerexpert. Daarna wordt er geoefend op de openbare weg, in de schoolomgeving. VERO maakt zo ook deel uit van Het Grote Fietsexamen dat de leerlingen van het zesde leerjaar afleggen, onder begeleiding van de lokale politie en onder toeziend oog van de scholen.

De route is permanent bewegwijzerd. Het traject start in het gemeentepark, waar een infobord staat. De leerlingen kunnen dus op elk moment, privé of in schoolverband, de route gaan inoefenen. Toch is het traject er niet alleen voor kinderen en jongeren. VERO is ook bruikbaar voor andere doelgroepen zoals Okra, jeugdbewegingen, sportverenigingen, bij familie-uitstappen,… Je bent tenslotte nooit te oud om iets bij te leren!

Bevordering van de verkeersveiligheid is een prioriteit in het zonaal veiligheidsplan 2020-2025 van de politiezone Brasschaat evenals in het bestuursakkoord 2019-2024 van de gemeente Brasschaat. De politiezone Brasschaat biedt een scala aan verkeersveiligheidsopleidingen en -trajecten aan aan scholen en andere doelgroepen.

Verschillende scholen binnen Brasschaat schrijven zich jaarlijks in voor deze verkeerspreventieprojecten, die toegespitst zijn op verschillende leeftijdsgroepen. Het Grote Fietsexamen is een van de projecten voor het zesde leerjaar, net als de dode hoek-opstelling. Verder werken we voor de zesdejaars ook met de vooruitstrevende technologie van de VRkeer virtual reality brillen. Daarbij leggen de leerlingen in een virtuele omgeving fietstrajecten en worden ze geconfronteerd met allerlei situaties die zich op de openbare weg kunnen voordoen. Zo dragen we een belangrijke steen bij aan de verkeerseducatie van onze jonge zwakke weggebruikers.

Alle info over onze verkeerspreventieprojecten is terug te vinden op de website Verkeersprojecten PZ Brasschaat www.verkeerspreventiebrasschaat.be. Scholen die nog niet ingeschreven zijn en interesse hebben, kunnen via die weg contact opnemen voor meer informatie.


Comments are closed.