AZ Klina opent psychiatrisch dagcentrum

“We komen nog beter tegemoet aan de noden van onze patiënten”

AZ Klina heeft zijn psychiatrisch dagcentrum plechtig geopend. In het dagcentrum doorlopen patiënten een traject van zes weken, waarbij ze enkele dagen per week therapie volgen en ’s avonds naar huis gaan. “Zo willen we opnames voorkomen of verkorten”, zegt Marjolijn Bergoets, arts-diensthoofd psychiatrie in AZ Klina.

Algemeen directeur dr. Joost Baert: “We zijn bijzonder verheugd dat we van de Vlaamse overheid een erkenning hebben gekregen voor een psychiatrisch dagcentrum. Met deze extra dienstverlening komen we nog beter tegemoet aan de noden van de patiënten in onze eerstelijnszone. Het dagcentrum verbindt de laagdrempelige thuisopvang en de acute opvang in het ziekenhuis; beschouw het als een belangrijke zorgvorm tussen beide niveaus.”
Het dagcentrum behandelt mensen met een afhankelijkheidsproblematiek of een angst- en stemmingsstoornis. Het kan gaan om patiënten die, na een opname op onze psychiatrische afdeling, een verder traject willen aangaan, omdat de stap naar huis te groot is. Maar ook huisartsen, psychologen en psychiatrische ziekenhuizen kunnen hun patiënten doorverwijzen. “Na een intakegesprek, waarin we peilen naar de verwachtingen van de patiënt en uitleggen wat wij kunnen bieden, bekijken we of de persoon in aanmerking komt”, zegt dr. Marjolijn Bergoets. “Mensen leggen in een besloten groep van acht een traject van zes weken af. We werken herstelgericht en reiken hen handvaten aan, waarmee ze in het dagelijks leven aan de slag kunnen. Waarom we werken rond afhankelijkheid en angst- en stemmingsstoornissen? Omdat we merken dat in onze regio de vraag daarnaar het grootst is.”


23

Comments are closed.