Loenhout pakt dan toch uit met bloemen tijdens hun traditionele bloemencorsoweekend

Het bloed kruipt waar het niet kruipen kan en dat al helemaal voor de corsofanaten in Loenhout. Twee maanden zonder het bouwen van een wagen of bloemen is onvoorspelbaar, ook in Coronatijden. En dus valt er zaterdag 12 en zondag 13 september toch het een en ander te beleven in Loenhout tijdens normaal hét drukste en gezelligste weekend van het jaar; het bloemencorsoweekend.

Loenhout zonder corso? Onmogelijk!
Eigenlijk zouden onze corsobouwers deze week starten met de laatste afwerking van de wagens. Een gezellige drukte in de 12 bouwtenten waar nog de laatste stukken gelast worden, de wagen volledig van papier marche voorzien en geschilderd wordt. Maar het Coronavirus zorgt ervoor dat we dit jaar geen bloemencorso in Loenhout hebben. En even leek het erop dat het corsoweekend stilletjes zou passeren. Eventjes. Want een aantal van de Loenhoutse buurtschappen hebben diverse activiteiten gepland op zaterdag 12 en zondag 13 september.

Buurtschap Notelaar
De grootste activiteit komt van Buurtschap Notelaar. Dit buurtschap heeft het gepresteerd om in volle coronatijd toch een Bloemenwagen te bouwen. Uiteraard met minder volk en met de gepaste afstand, maar belangrijker om te melden, volledig door jongeren tussen 12 en 17 jaar. Initiatiefnemer Sam Couwenberg licht toe: “Elk jaar kijk ik ontzettend uit naar het bouwen van een bloemenwagen. Dat dit niet door zou kunnen gaan dit jaar vond ik verschrikkelijk. Maanden thuis studeren en dan ook nog eens een zomer zonder mijn vrienden te zien was geen optie. Gelukkig dachten mijn vrienden er net zo over en al snel ontstond het idee om toch een coronaproof bloemenwagen te bouwen. Volledig zelfstandig én voor een goed doel. Met een bouwploeg van 5 vaste bouwers hebben we 7 weken gewerkt aan ons pronkstuk; een wagen van 12 meter lang, 4,5 meter hoog en 4 meter breed. Zaterdag 12 september gaan we vanaf 09.00 uur de wagen in de bloemen zetten. We gebruiken hiervoor iets méér dan 60.000 dahlia’s. Hiervoor krijgen we de bereidwillige medewerking van verschillende Loenhoutse corsobuurtschappen die gratis hun bloemen ter beschikking stellen, evenals de gemeente die ons evenement ondersteunt waar kan”. Notelaars eigen ontwerper en wagenbouwer, Rob Van den Muysenberg, is net zo enthousiast als de jeugd. “Toen de vraag gesteld werd of wij het als ouderen zouden zien zitten dat in dit uitzonderlijk jaar de jeugd volledig zelfstandig een wagen zou bouwen, hebben we niet lang hoeven nadenken. Het vooruitzicht van een zomer zonder festivals en evenementen voor de jeugd was voor ons voldoende om ze een creatief alternatief te bieden; het volledig zelfstandig bouwen van een Bloemenwagen. Normaal gezien gebeurt dit onder begeleiding en toezicht van enkele ervaren wagenbouwers, maar dit jaar hebben we ze hierin helemaal vrij gelaten. En met succes, want ze hebben hun plan goed getrokken en er staat een corsowaardige Bloemenwagen. Ik ben super trots op deze mannen. Ik ben er zeker van dat ze allemaal 10 cm gegroeid zijn deze zomer (lacht)”.

Hartverwarmend doel
Rijden er normaal meer dan 32 bloemenwagens groot en klein door de straten van Loenhout, dit jaar zal er tenminste toch één bloemenwagen te spotten zijn. De wagen zal niet het traditionele parcours afleggen, maar gaat door de jeugdige wagenbouwers geduwd worden naar een zorginstelling in Wuustwezel. Een tocht van 10 kilometer onder politie-escorte met als ultiem doel het bedanken van de helden van de zorg van de betreffende instelling voor hun inzet en zorg tijdens deze coronacrisis.

Zondagochtend om 07.00 uur zal de bloemenwagen uit de bouwtent gereden worden. Na een laatste visuele controle van de aangebrachte bloemen vertrekt de bloemenwagen om 10.00 richting de betreffende zorginstelling. Afhankelijk van de conditie van de wagenbouwers, verwacht men 2 uur over de tocht te doen. Om 13.00 uur zal de bloemenwagen officieel overgedragen worden aan de directie van de zorginstelling. Hier zal de Bloemenwagen tot woensdag tentoongesteld worden om al het zorgpersoneel in België letterlijk en figuurlijk in de bloementjes te zetten.

Overige initiatieven
In Loenhout heerst al tientallen jaren het Corsovirus. Net zo besmettelijk als het Coronavirus, maar veel minder gevaarlijk. En omdat het Corsovirus sterker is dan het Coronavirus, zijn er tijdens het aankomend corsoweekend toch enkele andere Coronaproof initiatieven van buurtschappen.

Zo organiseert buurtschap Noordhoek voor haar leden een fietsroute langs tientallen mozaïeken. Deze schilderijen worden door Noordhoekers thuis gebouwd en aan de straatkant uitgehangen. Buurtschap BTM gaat op haar beurt Loenhout aankleden met allerlei verschillende creaties verspreid over gans het dorp. Ook hier is het vooral de jeugd die dit project heeft gerealiseerd en zo in hun eigen bubbel thuis hebben leren lassen. Buurtschap Terbeek maakt ook een creatie waarvoor ze de nodige bloemen plukken en gaan besteken met dahlia’s. Op zaterdag kan men bij Buurtschap Notelaar aan de Oosteneindlaan iets fris drinken en de geur van dahlia’s opsnuiven tijdens een bezoek aan hun bouwtent waar de jeugd druk bezig is met het tikken van 60.000 bloemen op hun eigen creatie. De Coronaproof corsozomerbar is geopend van 13.00 uur tot 00.00 uur. Tenslotte organiseert Buurtschap Zuidhoek voor haar leden een “Dahliabar” op zaterdag 12 september.


Comments are closed.