Radiologen AZ Klina gebruiken artificiële intelligentie bij opsporen borstkanker

Vanaf deze week gebruiken de radiologen van AZ Klina in Brasschaat, als eersten in de provincie Antwerpen, bijkomend artificiële intelligentie (AI) bij de beoordeling van mammografieën. Op deze manier kan borstkanker vroeger worden opgespoord. Ook kan de AI het risico op borstkanker in de toekomst inschatten, wat een primeur is voor België.

“Als radioloog krijgen we een extra hulpmiddel”, zegt dr. Isabelle Biltjes, mammoradiologe in AZ Klina. “Zelf blijven we uiteraard de mammografieën beoordelen. De AI zal dat ook doen. Het algoritme kan bepalen welke afwijkingen borstkanker zijn, hoeveel risico er bestaat dat een bepaald letsel tot borstkanker uitgroeit en welk risico een patiënt heeft op het ontwikkelen van borstkanker. De AI zal ons toelaten meer borstkankers in een vroeger stadium te ontdekken en zal ons helpen bij onze besluitvorming. Maar de AI zal een radioloog nooit kunnen vervangen.”

Vanaf deze week zullen radiologen van AZ Klina ProFound AI – zo heet het programma – gebruiken bij alle mammografieën. “Zeker bij een tomosynthese (3D-mammografie waarbij 160 tot 300 beelden gemaakt worden, tegenover vier beelden bij een klassiek onderzoek), zal de AI op termijn tijdswinst opleveren. Het programma zal ons precies kunnen vertellen waar een verdacht letsel zit, maar ook welke zones we met zekerheid kunnen uitsluiten. Als radioloog zullen we altijd eerst de opname bekijken en daarna onze bevindingen vergelijken met die van de AI. Ziet die hetzelfde, meer of minder? Radiologie wordt zo complex en er is zoveel informatie te verwerken. De AI zal ons hierbij helpen. Het is een tool die we moeten omarmen.”

Dr. Biltjes maakt als radioloog deel uit van het team Borstkliniek Voorkempen. De Borstkliniek coördineert sinds 2006 de werking van een team van 22 artsen en 12 paramedici, die jaarlijks in multidisciplinair verband meer dan 250 nieuwe borstkankerpatiënten behandelen.


Comments are closed.