Uitreiking Heideland Awards

Op woensdag 22 mei 2024 reikte Rotaryclub Antwerpen Heideland voor de eerste keer de Heideland Awards uit aan leerlingen van 5 scholen in Noord-Antwerpen ter ere van hun eindproject van het secundair onderwijs. De uitreiking vond plaats in PITO Stabroek, waar ook een panel van ‘Awards Watchers’ zijn erkenning uitte voor de geleverde inspanningen en de doorlopen leerontwikkeling van de jongeren.

In de scholen uit de regio Noord-Antwerpen klonk jarenlang ‘de Heidelandprijs’ zeer bekend in de oren. Deze prijs, die voor het eerst werd uitgereikt in 2001, was een erkenning voor praktische en theoretische eindwerken van het secundair onderwijs. Rotaryclub Antwerpen Heideland nam het initiatief om de ingezonden werken door een jury van professionals te laten beoordelen en een event te organiseren, waarop de laureaten en winnaars een oorkonde ontvingen. In het coronajaar 2020 kon deze erkenning echter niet plaatsvinden, en nu herstart de traditie in een hedendaags jasje, aangepast aan de ondertussen welgekende vernieuwing in het secundair onderwijs.

Deze erkenning heet vanaf nu “Heideland Awards”. Het ‘wedstrijdgehalte’ is vervangen door een weloverwogen keuze van inzendingen, waarbij het unieke, het eenmalige, het exceptionele aan het leerproces benadrukt wordt. De ervaring en de verrijking voor de leerling staan nu centraal. Dirk Van Tricht, voorzitter van Rotaryclub Antwerpen Heideland, licht toe: “Als Rotaryclub is “education” een van onze focusgebieden. We engageren ons graag om jongeren te steunen die zich op de ene of andere manier willen ontwikkelen of zich inzetten ten voordele van de toekomst van onze maatschappij, bijvoorbeeld op vlak van het klimaat, vernieuwende technologieën of gezondheid. Door het nieuwe concept beogen we dat onze Heideland Awards meegaat met de ontwikkelingen binnen het onderwijs.” Ook de aanwezige scholen zijn enthousiast dat dit initiatief terug van start gaat: “Als directeur kan ik dit enkel maar aanmoedigen,” zegt Daniëlle Segers, directeur van PITO. “De Heideland Awards zullen hun traditie als waardevolle erkentenis voor de geïntegreerde proeven van laatstejaars hopelijk nog lang verderzetten. Vroeger, als leerkracht, heb ik zelf ook leerlingen gehad die meedongen of zelfs de prijs wonnen. In het hedendaagse kader is de presentatie geven van hun werk een moment waarbij leerlingen hun zelfvertrouwen versterken, wat zeker een goede oefening is voor de juryverdediging van hun proef in juni.”

De leerlingen glunderen bij de uitreiking van de ingekaderde awards: of het nu een individuele taak of een groepsopdracht betreft, ze hebben een schooljaar lang gezwoegd op een ware Herculesopdracht. Een geïntegreerde proef (gip) of eindwerk schrijven was voor hen iets nieuws en ze zijn dan ook blij dat dit achter de rug is. “Ik vond het een heel leuke belevenis, het was tof om ons project te kunnen voorstellen aan mensen die we niet kennen. We hebben veel tijd in de voorbereiding van het project en de presentatie gestoken tijdens de lessen, en ik vond het ook heel boeiend om de andere projecten te zien. Zo hoorden we hoe die leerlingen het hebben aangepakt, want de voorgestelde werken waren erg divers. Deelnemen hieraan is echt een aanrader,” aldus Milan Vuijts, leerling uit 6 TEM van het Technisch Atheneum Brasschaat (in het midden op de foto), die met zijn klasgenoten de “Spider PLC Robomower” toelichtte. De andere onderwerpen van deze eerste editie waren “Drijfkracht en kiel van een schip, gekoppeld aan een unieke stage” (PITO Stabroek), “Een kortfilm: Shakespeare in neo-noir” (Gemeentelijk Instituut Brasschaat), “First Lego League en de rij-skipper” (Sint-Michielscollege Brasschaat) en “Leerlingen voor leerlingen: bosklassen voor iedereen” (GO!TAK Kapellen en Stabroek). Stuk voor stuk boeiende en leerrijke projecten!

En ook de Awards Watchers, een nieuwigheid waarbij de jury van vroeger vervangen is door een waarderend panel dat feedback geeft, heeft van deze editie genoten. Dit gezelschap, bestaande uit Werner Beyers, Joris Breugelmans, Christophe Egyed, Christine Duchatelet en Kyan Sadeghinejat, sprak de jongeren toe vanuit hun eigen perceptie van de projecten. “We zijn enorm gecharmeerd door dit jonge talent. Deze jongeren hebben elk op hun manier en binnen hun eigen vakgebied getoond dat zij grote stappen hebben gezet in hun leerproces. We hopen hen aan te moedigen om verder te gaan op de weg die voor hen tot groei en ontwikkeling leidt. De moeilijke studie- of beroepskeuze na het laatste jaar is ook iets waar we ons bewust van zijn, en hopelijk kunnen we de jongeren motiveren om zich te blijven ontwikkelen. In elk beroep is levenslang leren immers een noodzaak van de 21ste eeuw,” sluit Werner Beyers af.

Kortom: de eerste editie van de Heideland Awards was meer dan de moeite waard. Frans Dieryck, toekomstig voorzitter van Rotaryclub Antwerpen Heideland, hoopt op een uitbreidend succes: “Deze eerste editie was al een zeer mooie start. Natuurlijk hopen we dat er op termijn terug meer scholen werken zullen inzenden, waardoor de variëteit van talent binnen onze regio getoond wordt. Vanuit onze rol als organisator ben ik alvast erg trots op de jongeren en wens ik hen veel succes in hun studieloopbaan en/of carrière. Ik kijk al uit naar de editie van 2025!”.

Foto’s: R. Michielsen

Comments are closed.